open-navfaktor-logo
search
Nova afera u SAD-u
Upozorenje obavještajaca: Rusija se miješa u izbore kako bi ponovo pobijedio Trump
Obavještajni zvaničnici prošle su sedmice upozorili američke zakonodavce da se Rusija miješa u predsjedničku kampanju 2020. kako bi ponovo bio izabran Donald Trump.
21.02.2020. u 09:17
get url
text

Izvještaj visokih dužnosnika za sigurnost izbora Komitetu za obavještajne poslove Zastupničkog doma, koji je predočen 13. februara u uredu direktora Nacionalne obavještajne službe (DNI), navodno je potaknuo Trumpa da kazni sada već bivšeg vršioca dužnosti DNI-ja Josepha Maguirea, optužujući ga za nelojalnost zbog toga što je dopustio održavanje sastanka.

Trump se, navodno, zabrinuo da će Demokrate upotrijebiti obavještajne informacije protiv njega, posebno zbog činjenice da je brifingu prisustvovao i predsjedavajući Odbora za obavještajni nadzor Adam Schiff, jedan od demokrata koji je vodio istragu protiv njega, prenosi New York Times.

Maguirea će, podsjetit ćemo, zamijeniti američki ambasador u Njemačkoj i posrednik u razgovorima Srbije i Kosova Richard Grenell. Trump se u srijedu zahvalio Maguireu na njegovoj službi, najavivši promjenu.

Ured direktora Nacionalne obavještajne službe i glasnogovornik Schiffa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentare na New York Timesov izvještaj.

Vođa senatske manjine Chuck Schumer napisao je u četvrtak da sada znaju zašto Republikanci u Senatu i dalje blokiraju zakonske prijedloge koji doprinose sigurnosti izbornog procesa.

- Radije bi pustili Putina da pobijedi nego se suprostavili Trumpu – napisao je.

Republikanski senatori više su puta blokirali zakone koji su osmišljeni s ciljem jačanja izborne sigurnosti, pozivajući se na zabrinutosti oko federalizacije izbora.

Washington Post izvijestio je ranije da je Shelby Pierson, glavna savjetnica u Uredu direktora Nacionalne obavještajne službe za sigurnost izbora vodila prošlosedmični kongresni brifing.

Pierson je imenovao bivši direktor DNI-ja Dan Coats 2019. godine, a iste godine je napustio administraciju nakon nesuglasica s Trumpom oko pitanja koja uključuju sigurnost na izborima.

Pierson je prošlog mjeseca izjavila da je zabrinuta zbog miješanja u predsjedničke izbore 2020. godine.

- Nije samo Rusija problem – rekla je Pierson.

Glasnogovornik predsjednika Senatskog odbora za obavještajne podatke Richard Burr odbio je komentirati priču Timesa. Burr je zajedno s potpredsjednikom Odbora Markom Warnerom vodio višegodišnju dvostranačku istragu o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine, a do sada su objavljena tri izvještaja iz ove istrage i još dva su najavljena.

Warner je u srijedu izrazio ogorčenje zbog izbora Grenella za vršioca dužnosti direktora DNI-ja, ukazujući na njegov nedostatak iskustva u obavještajnim pitanjima.

Predsjednik Odbora za domovinsku sigurnost Bennie Thompson u četvrtak je rekao da Trump "već tri godine negira strano miješanje u izbore jer njegov ego ne može prihvatiti da se Rusija miješa u njegovo ime."

- Otpuštanjem direktora DNI-ja Maguirea, jer je njegovo osoblje Kongresu pružilo istinite zaključke Obavještajne zajednice o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2020. godine, predsjednik ne samo da se brani od stranog uplitanja, već na to poziva – kazao je Thompson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.