open-navfaktor-logo
search
Privremena poravnanja
Uprava za indirektno oporezivanje BiH usvojila koeficijente za raspodjelu prihoda
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) usvojio je u utorak Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava s Jedinstvenog računa za razdoblje april - juni 2022. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 63,01 posto, Republici Srpskoj 33,44 posto te Brčko Distriktu BiH 3,55 posto.
22.03.2022. u 15:42
get url
text
Upravni odbor UIO BiH

Na današnjoj sjednici usvojena je odluka kojom se utvrđuje iznos drugog privremenog poravnanja raspodjele preostalog iznosa neindirektnih poreza između FBiH i Republike Srpske za 2021. godinu, te način njezine realizacije, saopćeno je iz UINO-a.

Na ime drugog privremenog poravnanja preostalog iznosa neindirektnih poreza za 2021. godinu, Republika Srpska dužna je isplatiti 9.281.415,35 maraka Federaciji BiH.

Članovi Upravnog odbora UINO-a danas nisu usvojili prijedlog odluke o privremenoj raspodjeli dijela prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo suglasnosti među entitetima.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je ranije usvojio zaključak o formiranju radne grupe koja će nakon svih analiza ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Upravni odbor usvojio je i odluku o visini stope kompenzatorne kamate koja iznosi 12 posto i odnosi se na prvih šest mjeseci ove godine.

Upravni odbor UINO-a danas je odobrio mišljenje dano na Prijedlog odluke o carinskoj tarifi za 2022. godinu. Također, usvojeno je izvještaj o radu UINO-a za 2021. godinu.

Upravni odbor primio je k znanju mišljenje Uprave na izmjene i dopune Zakona o PDV-u i Zakona o trošarinama u BiH. Mišljenje UINO već je dostavljeno Parlamentarnoj skupštini BiH sa svim analizama i procjenama u vezi s ovim zakonima, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.