Uprava za indirektno oporezivanje: Od danas skuplje cigarete u BiH

Objavljeno: 01.01.17 u 16:57

Maloprodajne cijene cigareta u BiH od danas su veće u prosjeku za 20 do 30 feninga po kutiji, u zavisnosti od vrste i proizvođača, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Cigarete skuplje u prosjeku za 20 do 30 feninga
Cigarete skuplje u prosjeku za 20 do 30 feninga

Nove cijene cigareta u skladu su s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za ovu godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO BiH.

VEZANI TEKST  Ovo su nove cijene cigareta u BiH

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU, navodi se u saopćenju.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana dužni su da popišu zalihe 1. januara i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO BiH do 7. januara. Obavezno je popisivanje i dostavljanje UIO BiH popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene.

Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2017. godinu, koja se mora na jedinstveni račun UIO BiH uplatiti do 17. januara.