open-navfaktor-logo
search
Dvodnevni sastanak
Upravni odbor PIC-a: Puna podrška novom visokom predstavniku Schmidtu
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) su putem video-linka održali dvodnevni sastanak kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).
02.06.2021. u 17:43
get url
text

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Podvukao je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Naglasio je potrebu za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Na sjednici održanoj u junu 2020. godine, Upravni odbor PIC-a pozdravio je inicijativu Predsjedništva BiH da predvodi reforme koje imaju za cilj ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se krenulo dalje na putu članstva BiH u EU. Građani BiH očekuju da njihovi lideri usmjere energiju na ostvarenje osnovnih, ali ipak značajnih reformi u oblasti ekonomije, vladavine prava i izbornog procesa u toku ove godine, te na prevazilaženje situacije uzrokovane Covidom-19 što je ključno za dobrobit građana i ekonomski oporavak.

Uprkos stalnim pozivima da se tekuća godina, kao godina u kojoj nema izbora, iskoristi za provedbu i ubrzanje dogovorenih reformi u BiH, skoro polovina 2021. godine prošla je bez značajnijih pozitivnih ostvarenja.

U saopćenju se dalje navodi da je Upravni odbor PIC-a kontinuirano pozivao vlasti BiH da postignu sporazum o ograničenoj ustavnoj i izbornoj reformi, time rješavajući presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić/Finci i srodnim predmetima koji se odnose na uklanjanje diskriminacije. U procesu izborne reforme, odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore moraju biti uzete u obzir.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je osnivanje interresorne radne grupe kojom se pokreće već uveliko zakašnjeli institucionalni proces sveobuhvatnog rješavanja brojnih manjkavosti izbornog okvira, kako bi budući izbori bili slobodniji, pravičniji i usklađeniji sa EU i međunarodnim standardima.

Upravni odbor PIC-a podvukao je potrebu za aktivnim angažmanom svih lidera iz cjelokupnog političkog spektra i civilnog društva, kao i Centralne izborne komisije, kako bi ove reforme bile uspješne.

Upravni odbor PIC-a je također kontinuirano pozivao vlasti BiH da provedu reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU i zadobijanja povjerenja građana, uključujući i donošenje amandmana na Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakon o javnim nabavkama, te novi zakon o sukobu interesa.

Upravni odbor PIC-a je, međutim, posvjedočio da su se neki politički lideri fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs kojim se samo odvraća pažnja sa pitanja koja su od istinskog značaja i građanima uskraćuje mogućnost da dobiju adekvatne usluge i izglede za bolju budućnost. Takav je bio slučaj sa bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na takozvano "mirno razdruživanje" BiH, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS). Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere u BiH da obustave daljnje rasprave i aktivnosti u tom pogledu. Retorika kojom se osporava postojanje entiteta RS, zagovaraju dalje teritorijalne podjele zemlje ili spominje mogućnost rata također je ocijenjena kao destabilizirajuća i neprihvatljiva.

Pored toga, Upravni odbor PIC-a izrazio je zabrinutost zbog kontinuiranog veličanja osuđenih ratnih zločinaca, negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele te podriva međusobno povjerenje i pomirenje, koji su neophodni za izgradnju bolje budućnosti za sve u BiH. Upravni odbor PIC-a podržava sve napore lidera i građana BiH da se uključe u dijalog i konkretne korake na promoviranju povjerenja i pomirenja, te poziva sve lidere da prestanu sa retorikom i potezima koji vode podjelama. Upravni odbor PIC-a poziva bh. lidere da zajedno odaju počast svim poginulim i preživjelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju pozitivne pomake, uključujući provedbu rezultata izbora u Mostaru kroz formiranje Gradskog vijeća i usvajanje budžeta. Upravni odbor PIC-a sastao se s gradonačelnicima Sarajeva, Banjaluke i Mostara i rukovodstvom Vlade i Skupštine Brčko Distrikta te je impresioniran njihovom opredijeljenošću da na prvo mjesto stave pružanje javnih usluga, transparentnost upravljanja i ostvarenje potencijala svojih zajednica izgradnjom povjerenja, razvojem infrastrukture i rastom privatnog sektora. Upravni odbor PIC-a naveo je napredak koji je u tim oblastima postignut u Brčko Distriktu kao dokaz da su ovi ciljevi ostvarivi u BiH uz dovoljno angažmana i političke volje.

Upravni odbor PIC-a izrazio je razočarenje nedostatkom opredijeljenosti za reforme kojima se jačaju fiskalna transparentnost i stabilnost, promovira jedinstven ekonomski prostor i jača lokalna ekonomija, između ostalog i u okviru proširenog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (Extended Fund Facility - EFF) koji je zatražila BiH. Upravni odbor PIC-a ponovio je da je ključna komponenta tih napora da se osigura kontinuirano adekvatno finansiranje i nesmetano funkcioniranje institucija BiH te pozvao na usvajanje budžeta na državnom nivou za 2021. godinu koji će institucijama BiH omogućiti da zadovolje potrebe i ispune svoje obaveze.

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti BiH i njene političke i institucionalne lidere, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave prioritetima i to da pristupe rješavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da iskoriste 2021. godinu, kao neizbornu godinu, za provođenje ograničene ustavne i izborne reforme, provođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) koje se odnose na izbore, a još uvijek nisu provedene, neke od njih već duže od jedne decenije. Da u procesu izborne reforme uzmu u obzir odluke Ustavnog suda BiH, te preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije o integritetu izbora. Da se u procesu izborne reforme uzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda ESLJP ili vodili daljnjim podjelama.

Čelnici BiH se dalje pozivaju da poduzmu konkretne korake na svim političkim nivoima za pomirenje u BiH, uključujući i održavanjem zajedničkih komemoracija, kao i da rade na unapređenju stabilnosti i otpornosti fiskalnog, ekonomskog i finansijskog sektora, između ostalog i putem reformi koje se predlažu u okviru proširenog aranžmana MMF-a. Usvoje budžet na državnom nivou za 2021. godinu.

Među prioritetima koje je Upravni odbor PIC-a naveo liderima BiH su i okončanje formiranja vlada i imenovanja na upražnjena mjesta na svim nivoima vlasti, uključujući i sudije Ustavnog suda FBiH, te da poboljšaju koordinaciju i saradnju između svih nivoa vlasti u borbi protiv pandemije Covid-19 i ublažavanju njenih posljedica. Unaprijede programe vakcinacije i mjere jačanja zdravstvenog sistema.

Kako je saopćeno, lideri se također pozivaju da jačaju saradnju između svih nivoa vlasti, osiguraju dovoljno sredstava i izgrade sistem upravljanja migracijama i azilom kako bi se migracijama i sigurnošću granica upravljalo kao isključivom nadležnošću države. Oba entiteta trebala bi ravnomjerno dijeliti odgovornost za ispunjavanje humanitarnih obaveza u smislu smještaja migranata.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a pohvalio je sadašnjeg visokog predstavnika, Valentina Inzka, za izvanredan rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju BiH.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora PIC-a bit će održan 7. i 8. decembra 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.