open-navfaktor-logo
search
Uoči praznika
Uprkos velikim kaznama: Petarde se mogu kupiti putem interneta, policija "nadgleda" ulice
Uprkos zabranama, oni koji žele pronađu način kako da dođu do pirotehnike
28.12.2019. u 19:26
get url
text

Korištenje svih pirotehničkih sredstava na području Kantona Sarajevo je zabranjeno, a uoči predstojećih novogodišnjih praznika na ulicama Sarajevo nerijetko se mogu čuti eksplozije petardi. 

Uprkos zabranama, oni koji to zaista žele pronađu način kako da dođu do pirotehnike. Tako se na jednom internet oglašivaču mogu pronaći i kupiti sve vrste petardi, raketa, vatrometa, baklji i topovskih udara. Na web stranicama pojedinih firmi moguće je izvršiti online narudžbu pirotehnike koja će vam biti dostavljena na kućnu adresu.

Pirotehnika se putem internet oglasa može kupiti po cijenama od jedne za male petarde, pa do 490 maraka za vatromet.

Osim toga, trgovci iz glavnog grada BiH odlaze u kantone u kojima je prodaja dozvoljena i tamo kupuju pirotehniku koju potom preprodaju u Sarajevu.

Iz policije navode kako je uoči novogodišnjih praznika očekivana pojava nabavke, preprodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Dodaju kako se time narušava javni red i mir, te uznemiravaju građani, a nisu rijetki ni slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

FOTO: Screenshot

Prema riječima Mirze Hadžiabdića, glasnogovornika MUP-a KS, policajci rade po sačinjenom planu, te između ostalog, u službenoj uniformi ili civilnoj odjeći, "prate" da li i neko na ulicama Sarajeva prodaje petarde i ostalu pirotehniku. 

- Nakon Nove godine napravit ćemo analizu i imati tačne podatke o tome koliko je pirotehnike zatečeno na ulicama. Što se tiče internet oglasa, to provjeravamo u skladu sa raspoloživim mogućnostima. Ovake akcije provodimo zajedno sa inspekcijama u Kantonu Sarajevo - kazao je Hadžiabdić.

Dodao je i to kako građani, također, policiji prijavljuju korištenje pirotehnike. 

- Bude slučajeva u smislu da građani prijave da komšije ili djeca bacaju petarde. Mi provjeravamo te navode i ukoliko se utvrdi da je počinjen prekršaj, osobe koje su ga počinila se sankcionišu u skladu sa zakonom  - istaknuo je. 

Iz policije napominju da je korištenje pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS.

Predviđene su kazne od 300 do 900 KM za učionioce prekršaja, a za roditelje maloljetnika koji koriste pirotehniku sankcije su od 400 do 1.200 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.