open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Uprkos zabrani ulaska u BiH: MUP RS-a izdao pasoš sinu Nasera Keljmendija
Elvis Keljmendi je sin mnogo poznatijeg Nasera Keljmendija, za kojeg se vjeruje da je jedan od najmoćnijih vođa albanske mafije na ovim prostorima
04.09.2018. u 20:31
get url
text

Iako mu je još u junu 2016. godine zabranjen ulazak u BiH zbog povezanosti sa organiziranim kriminalom, terorizmom te zbog predstavljanja prijetnje po sigurnost, Elvis Keljmendi, sin Nasera Keljmendija, prošlog je mjeseca, saznaje Faktor, dobio nove bh. dokumente.

Elvisu Keljmendiju je 17. augusta 2018. godine MUP Republike Srpske u Zvorniku izdao pasoš BiH, kojeg je Keljmendi svojeručno potpisao, što potvrđuje fotografija njegovog pasoša koja je u posjedu našeg portala.

{$galerijaFotografija}

Keljmendi mlađi se zbog povezanosti sa navedenim krivičnim djelima, u društvu oca Nasera i braće,  od ranije nalazi na crnoj listi SAD-a.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je još u februaru 2011. godine raspisalo međunarodnu potjernicu za Elvisom Keljmendijem zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića u novembru 2010. godine u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu, nakon kojeg je Keljmendi junior pobjegao na Kosovo. Samo u Kantonu Sarajevo je protiv Elvisa i njegove braće Liridona i Besnika podneseno najmanje 13 krivičnih prijava.

Kosovska policija ga je uhapsila 22. septembra 2012. godine, a Osnovni sud u Prištini ga je 13. maja 2013. godine osudio na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića.

Elvis Keljmendi je uhapšen i u Makedoniji u septembru 2016. godine na osnovu međunarodne potjernice crnogorskog Interpola. Crna Gora ga je, naime, potraživala zbog izdržavanja devetomjesečne zatvorske kazne. On je od 24. do 26. maja 2010. godine službenike MUP-a poticao da mu protupravnim iskorištavanjem i prekoračenjem granica svojih službenih ovlasti, kao stranom državljaninu, izdaju crnogorske dokumente i upišu ga u registar crnogorskih državljana, što su oni i učinili. Zbog toga su službenici MUP-a proglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja.

Nešto više od godinu dana kasnije, u novembru 2017. godine, Keljmendi junior je uhapšen u Beogradu zbog nasilja u porodici i neovlaštenog posjedovanja oružja. U decembru iste godine je sa Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu sklopio sporazum o priznanju krivičnog djela, na osnovu kojeg je osuđen na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 70.000 dinara.

Elvis Keljmendi je sin mnogo poznatijeg Nasera Keljmendija, za kojeg se vjeruje da je jedan od najmoćnijih vođa albanske mafije.

- Naser Keljmendi, njegovi sinovi Elvis, Liridon i Besnik, te njegov brat Bećir, posjeduju nekoliko poslova u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu, uključujući hotele i prijevozničku firmu. Imao je poslovne relacije sa brojnim utjecajnim biznismenima, uključujući Fahrudina Radončića, vlasnika bosanskohercegovačkog lista Dnevni avaz – objavio je svojevremeno Projekat izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Radončiću se pred Sudom BiH sudilo zbog ometanja rada pravosuđa, zastrašivanja i utjecaja na svjedoke u predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija. Nepravomoćnom presudom iz maja ove godine je Radončić oslobođen krivice.

Elvis Keljmendi - pasoš 04.09.2018.
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.