Uradite svaki put: Evo kako ćete provjeriti jedete li svježe namirnice

Objavljeno: 23.09.17 u 10:21

Bijele linije i tanki sloj masti na piletini, znak su da je meso tretirano hormonima, kako bi što prije postiglo veću težinu, a takva piletina nije dobra za vaše zdravlje.

Ako na piletini ima tragova masti, tretirana je hormonima
Ako na piletini ima tragova masti, tretirana je hormonima

Nudimo vam nekoliko jednostavnih načina kako da provjerite kvalitet namirnica koje kupujete i jedete svaki dan.

Piletina

Bijele linije i tanki sloj masti na piletini, znak su da je meso tretirano hormonima, kako bi što prije postiglo veću težinu, a takva piletina nije dobra za vaše zdravlje. Također, obratite pažnju i na njenu boju: ako je žućkasta, nije svježa. Svježa piletina je ružičasta i nije previše mekana na dodir.

Smrznuto voće i povrće

Ako vrećica smrznutog voća ili povrća sadrži komadiće leda, to znači da ona nije čuvana na pravi način.

Meso

Kada birate komad mesa, pritisnite ga prstima. Svježe meso treba biti dovoljno elastično, a vaši bi otisci trebali odmah nestati. Također, isijecite veći komad na pola. Ako je meso tamno, to znači da sadrži dodatke, kako bi duže izgledalo svježe. Prijeđite papirnatim ručnikom preko mesa: ako je svježe, neće ostati previše vlage i krvi na njemu.

Sir

Želite provjeriti da li sir sadrži biljne masti? Takav će se sir mrviti, kada ga režete. Također, ostavite sir neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Kvalitetan sir će postati mekši, ali ako se osuši te se na njemu pojave kapljie vode, bolje ga bacite.

Med

Loš med, kada ga sipate, odmah se razlijeva po površini, dok je kvalitetan med vrlo gust te se neće tako brzo razliti. Ako u medu osjetite miris karamele, to znači da je med prethodno zagrijan, a ako je ukus previše sladak, to znači da med sadrži bijeli šećer.

Jogurt

Želite provjeriti sadrži li jogurt biljne masti? U čašu vruće vode stavite kašiku jogurta: ako je lošeg kvaliteta, raspast će se u bijele grudvice, a ako je dobar, jogurt će se pretvoriti u homogenu smjesu.

Svježi začini

Ako listovi vise sa strane, to znači da je biljka uvela. Također, svježe začinsko bilje je uvijek prirodno zelene boje.

Mekani sir

Stavite kapljicu joda na mekani sir, kako biste provjerili sadrži li on skrob. Ako je odgovor da, mrlja će se obojiti u tamnoplavu boju, a ako ne - mrlja će postati žuta ili smeđa. Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi, pa ako sadrži biljne masti, odnosno margarin, on će postati žute boje.