open-navfaktor-logo
search
Kolaps zbog oluje
Uragan razara obalu Grčke, nestalo troje ljudi
lice na širem područja Korinta na Peloponezu pretvorile su se u rijeke, prenijela je televizija, dok su priobalni gradovi izloženi udarima golemih valova
30.09.2018. u 16:57
get url
text
Oluja u Grčkoj

Najmanje troje ljudi smatra se nestalima u snažnoj oluji u Grčkoj, koja je izazvala poplave u više dijelova zemlje.

Mediteranski uragan, mediken, krenuo je jučer prema Grčkoj i do sada je uglavnom najviše pogodio dijelove otoka Eubeje, istočno od kopnene Grčke, i južni poluotok Peloponez.

Državna televizija izvijestila je da je na Eubeji prijavljen nestanak jednog mladića i jednog sredovječnog para. Potraga za njima je u toku kod grada Mantoudija.

Brodovi su zadržani u najvećim lukama u zemlji, a promet je u mnogim drugim područjima širom zemlje onemogućen jer su ceste poplavljene. Iz Civilne zaštite je saopćeno da je željeznički saobraćaj na jugu Grčke u potpunosti obustavljen.

Olujni naleti vjetra izazvali su nestanak struje i rušili stabla širom zemlje.

 

Damaging tornado / waterspout reported in ​​Askeli, Poros, eastern Peloponnese

Damaging tornado / waterspout reported in ​​Askeli, Poros, eastern Peloponnese yesterday, Sep 29. Tornadoes are expected with #medicane. Report: Vaggelis Dinopoulos Le Gout via Πικ Θεο

Posted by Severe Weather Europe on Sunday, September 30, 2018

Vatrogasci su do sada zaprimili više od 1.300 poziva u pomoć kako bi evakuirali ljude zarobljene u automobilima i poplavljenim kućama ili uklonili srušena stabla i drugi otpad.

Ulice na širem područja Korinta na Peloponezu pretvorile su se u rijeke, prenijela je televizija, dok su priobalni gradovi izloženi udarima golemih valova.

- Još jednom smo suočeni s paklom. Cijelu noć smo proveli u borbi protiv vode i blata. Štete su ogromne - kazao je za agenciju AMNA gradonačelnik Karpenisija Kostat Bakoyannis.

U najugroženijim regijama je proglašeno vanredno stanje.

 

Flooding in Mantoudi, Evia, Greece

Flooding in Mantoudi, Evia, Greece this morning, Sept 30! Video: Kostas Kontogiannis #medicane

Posted by Severe Weather Europe on Sunday, September 30, 2018
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.