open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Ured komesara Koričića o "migrantu ubici": Nije se desilo u Makedoniji nego u Grčkoj
Nakon što je Makedonija opovrgla izjave o tim slučajevima na svojoj teritoriji, sada još ostaje da se izvrši provjera sa grčkom policijom ili da se Grčka sama oglasi
30.10.2018. u 13:30
get url
text
Mujo Koričić

Nakon što je komesar MUP-a USK Mujo Koričić izjavio da je u Bihaću nedavno uhapšen migrant za kojeg tvrdi da je uosumnjičen za peterostruko ubistvo u Makedoniji, a MUP Makedonije to ubrzo demantovao, stiglo je novo obrazloženje iz Ureda komesara. 

Koričić je u intervjuu na RTVUSK, govoreći o krivičnim djelima koja se stavljaju na teret migrantima, rekao da je prije petnaestak dana na košarkaškom igralištu u Borićima, Bihać, uhapšen migrant za kojeg su "kasnije utvrdili, znači utvrdili, nekakvim svojim vezama, kontaktima, da je on osumnjičeni za peterostruko ubistvo u sukobu migranata u Makedoniji“.

MUP Makedonije odmah je demantovao ove tvrdnje navodeći da takav slučaj nije zabilježen te da se u vezi sa tim niko ne sumnjiči.

U nastojanjima da provjerimo kakvim je to "svojim vezama i kontaktima" MUP USK dobio informaciju o višestrukom ubici migrantu kontaktirali smo komesara Koričića, ali nam je rekao da se obratimo glasnogovornici Ministarstva "jer više ne daje nikakve izjave", jer "bilo mi je previše proteklih dana".

Glasnogovornica MUP-a USK Snežana Galić proslijedila nam je saopćenje o ovom slučaju iz kojeg se može vidjeti da su policiju o navodnim ubistvima obavijestili migranti. Galić nam je kazala i da su se ti slučajevi najvjerovatnije desili na teritoriji Grčke, a ne Makedonije, kako je komesar rekao gostujući na televiziji.

U saopćenju se navodi da je 28. augusta, dakle prije dva mjeseca, a ne "petnaestak dana", Policijskoj stanici Bihać prijavljeno da je došlo do međusobnog sukoba između više migranata koji su smješteni u Đačkom domu Borići. Tada se grupa migranata potukla sa migrantom A. H. (1996) iz Pakistana, za kojeg su kasnije u razgovoru ustvrdili da je bio dio grupe koja je učestvovala u višestrukom ubistvu. Također, kazali su da su lično svjedočili tim ubistvima koja su se navodno desila "negdje između grčko-makedonske granice".

- O navedenom događaju upoznato je nadležno Kantonalno tužilaštvo koje je naložilo provođenje istražnih radnji od strane istražitelja Sektora kriminalističke policije i koji su sa svim migrantima obavili razgovor te sačinili zapisnike o saslušanju svjedoka. Za lice A. H. (1996), osumnjičen za višestruko ubistvo, prosljeđen je zahtjev Službi za poslove sa strancima da se isti izmjesti u imigracioni centara u Delijašu do okončanja istražnih radnji a gdje je isti i sproveden 31. augusta 2018.godine – kaže se u saopćenju i dodaje da istražne radnje i dalje traju, kao i da je Interpol Mekedonije MUP-u uputio "negativan odgovor odnosno da na području Makedonije ovakav događaj nije evidentiran".

Da li su se ubistva zaista dogodila ili se, možda, radi o lažnom svjedočenju migranata nakon tuče sa Pakistancem, trebalo bi utvrditi istragom. Nakon što je Makedonija opovrgla izjave o tim slučajevima na svojoj teritoriji, sada još ostaje da se izvrši provjera sa grčkom policijom ili da se Grčka sama oglasi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.