open-navfaktor-logo
search
Skoplje
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća osudio diskriminaciju bošnjačke djece
Ured osuđuje ponašanje Ministarstva prosvjete Republike Srbije, koje na nezakonit način podstiče dalju diskriminaciju bošnjačke djece upisom na nematernji srpski jezik, na način da nezakonito poziva zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama da ne poštuju ustavna i zakonska ovlaštenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije
23.09.2019. u 16:47
get url
text

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća, kojim predsjedava prof. dr. Nedžad Mulabegović, održao je 5. sjednicu u Skoplju.

Na ovoj sjednici Uredu za koordinaciju pristupilo je Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije, tako da je Ured, pored bošnjačkih vijeća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, proširilo svoje kapacitete i aktivnosti u Sjevernu Makedoniju.

Sjednici u svojstvu gosta prisustvovala članica Konsultativnog savjeta manjinskih zajednica pri uredu predsjednika Kosova iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici je donesen zaključak da se uputi otvoreno pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se inicira ukidanje viza između BiH i Kosova, te da se omogući priznavanje putnih isprava, kako bi građani Kosova i Bosne i Hercegovine mogli imati nesmetanu komunikaciju.

Neshavtljivo je da Kosovo i Srbija nemaju nikakav problem po ovom pitanju, a da hiljade osoba iz BiH i Kosova, koji imaju porodične veze, nisu u mogućnosti putovati i posjećivati se bez viza.

Bošnjačka vijeća iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije će insistirati na rješavanju ovog pitanja.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća jednoglasno je usvojio zaključak kojim se osuđuje diskriminacija bošnjačke djece od strane srpskih državnih organa u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, a koja je posebno izražena u Novom Pazaru.

Ured osuđuje ponašanje Ministarstva prosvjete Republike Srbije, koje na nezakonit način podstiče dalju diskriminaciju bošnjačke djece upisom na nematernji srpski jezik, na način da nezakonito poziva zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama da ne poštuju ustavna i zakonska ovlaštenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.