open-navfaktor-logo
search
Zakazao sistem
Ured za veterinarstvo BiH: Tražili smo od Vijeća ministara novac za vakcinaciju malih preživara, odgovor je bio negativan
Iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Faktor da ove godine neće biti vakcinacije sitne stoke protiv bruceloze u FBiH.
02.10.2020. u 14:56
get url
text

- U toku 2020. godine planiran je nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze uz obavezno označavanje iz sredstava projekta IPA 2018. Iako je planirano da će projekat biti operativan od početka godine, Delegacija EU-a u BiH je obavijestila Ured da se s obzirom na nastalu situaciju sa COVID-19 pandemijom, nabavke vakcina i ušnih markica, a time i implementacija programa pomjera na posljednji kvartal 2020.

Nakon dostavljene prve informacije, Delegacija EU-a u BiH ponovo je obavijestila Ured 15. maja 2020. godine da se usljed pandemije COVID-19 procedura, nabavka i isporuka vakcina protiv bruceloze i ušnih markica ne može očekivati prije prvog kvartala 2021. godine. Nabavka vakcina i ušnih markica za potrebe nastavka vakcinacije malih preživara protiv bruceloze raspisana je tenderom Delegacije EU-a u BiH za period od naredne dvije godine - navode iz Ureda.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici traže hitnu nabavku vakcina i markica: Prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama

Pokušali su iznaći rješenje obrativši se Vijeću ministara za finansijsku pomoć, ali nije bilo rezultata.

- Uputili smo zahtjeve za osiguravanje potrebnih sredstava drugom donatoru, kao i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Nažalost, i pored svih napora dodatna sredstva potrebna za nabavku vakcina i ušnih markica nisu osigurana. Na teren je u toku 2020. godine distribuirano 110.363 doza vakcina, od čega 77.513 na području FBiH, 29.850 na području Republike Srpske i 3.000 na području Brčko distrikta BiH za potrebe provođenja vakcinacije dozama preostalim iz 2019. godine – ističu iz Ureda za veterinarstvo.

Zbog nedostatka ušnih markica u FBiH, iste su nabavljene u RS-u.

- Određena količina ušnih markica je uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a dodijeljena za korištenje na području Federacije BiH. S obzirom na to da je sistem označavanja malih preživara na području BiH jedinstven, te se vodi jedinstvena baza podataka za male preživare, postojali su preduvjeti da se izvrši posudba i omogući neometano unošenje označenih životinja u bazu – kazano nam je u Uredu.

Izostankom vakcinacije malih preživara (ovce, koze...) prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama i ljudima. Također, za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.