open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uručeno 20 GPS narukvica za djecu s autizmom
Addiko Banka i Udruženje "Colibri" na ovaj način značajno su reducirali rizik od tragičnih posljedica koje se mogu dogoditi kada dijete odluta, barem kod određene grupe djece
07.11.2018. u 16:05
get url
text

Predstavnici Addiko Banke u Sarajevu uručili su 20 GPS narukvica za djecu s poremećajima iz autističnog spektra.

Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo, uručila je narukvice djeci i roditeljima okupljenim oko Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju "Colibri". 

Pašić je izjavila kako bi ove narukvice trebale pomoći djeci s poremećajima iz autističnog spektra, naročito s aspekta sigurnosti i tako olakšati roditeljima brigu o njima.

- Mi podržavamo Udruženje roditelja u tome da ovaj problem bude sistemski riješen. Ali dok se to ne desi, radujemo se da možemo ponuditi ovakvo jedno privremeno rješenje - kazala je Pašić. 

Dodala je kako je projekt najavljen prije nekoliko mjeseci i da su riješeni problemi u nabavci koji su se pojavili u navedenom vremenskom periodu.

- Ono što planiramo u narednih nekoliko mjeseci, jeste proširenje projekta. Intencija nam je pomoći većem broju djece u BiH koje imaju ove vrste poteškoća - izjavila je Pašić. 

Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja "Colibri", izjavila je kako bilo potrebno određeno vrijeme da se pronađe kompetentan dobavljač.

- Ono što je nama roditeljima jako bitno, jeste da je Addiko banka prva ustanova u BiH koja je prepoznala šta roditelji djece s poteškoćama pričaju i odlučila nam pomoći. Ono što je također bitno da je ovo namijenjeno teritoriji cijele BiH, a nama je bitno da budu pokrivena i neka ruralna područja, ne samo urbana i ovo je odličan početak. Mi kao roditelji stremimo ka tome da ovo bude sistemski riješeno - rekla je Hrnjić.

Fatima Insanić, majka djeteta s autizmom, izjavila je kako ovakva narukvica mnogo znači iz razloga što su roditelji u posljednje dvije godine nekoliko puta apelirali na pitanje sigurnosti osoba u autističnom spektru.

Kazala je kako su Addiko Banka i Udruženje "Colibri" na ovaj način značajno reducirali rizik od tragičnih posljedica koje se mogu dogoditi kada dijete odluta, barem kod određene grupe djece.

- Želim istaći da je sistemska podrška bitna. Apeliram na sve nivoe vlasti da ozbiljno shvate ovaj problem zato što rizik gubitka djeteta se ne može ničim mjeriti - dodala je Insanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.