Usijana atmosfera u VSTV-u: Izbor zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH u sjeni političko-medijskih afera

Objavljeno: 23.10.17 u 19:23 Autor: M. Radević

Deset je kandidata konkurisalo za mjesto zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a o tome ko će obavljati ovu funkciju trebalo bi odlučiti Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na narednoj sjednici koja će biti održana 25. i 26. oktobra.

Izbor zamjenika glavnog tužioca državnog Tužilaštva dolazi u vrijeme kada međusobni odnosi unutar Tužilaštva, ali i VSTV-a, čini se, nikada nisu bili gori. Međusobne optužbe, krivične i disciplinske prijave i političke manipulacije posljednjih mjeseci u pravosudnim institucijama "pljušte" sa svih strana, a u takvom ozračju ove sedmice bit će izabran i novi zamjenik glavnog tužioca.

Lobiranja i različiti pritisci u VSTV-u ovih dana su dosegli kulminaciju, a svakako dva najzanimljivija imena koja se, još uvijek nezvanično, spominju kao kandidati za pomenutu poziciju su tužioci Tužilaštva BiH Diana Kajmaković i Dubravko Čampara.  

Ime tužiteljice Kajmaković nerijetko se u javnosti dovodilo u vezu sa Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, s obzirom da je upravo zahvaljujući podršci te stranke njen suprug Armin Kajmaković imenovan za v.d. direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Nagrađivanje Armina Kajmakovića izuzetno profitabilnom pozicijom direktora sarajevskog aerodroma samo je potvrdilo dugogodišnju Radončićevu naklonost prema tužiteljici Kajmaković, koja je svojedobno, zajedno sa kolegom Olegom Čavkom, proglašena i za "ličnost godine" Dnevnog avaza.

Inače, Diana Kajmaković spominjana je i na suđenju Fahrudinu Radončiću koje je u toku pred Sudom BiH zbog ometanja rada pravosuđa. Kako je u sudnici posvjedočio bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo, sa tužiteljicom Kajmaković razgovarao je telefonom dok je bio u Dubrovniku u društvu svoje djevojke (istog dana kada je Fuad Čibukčić Radončiću javio da je vidio Džuvu u Dubrovniku sa Azrom Sarić, ključnom svjedokinjom u procesu protiv Radončića i ostalih, op.a.). Džuvo je tokom svjedočenja obrazložio da se neposredno nakon susreta sa Čibukčićem čuo sa Kajmakovi "jer su dugogodišnji prijatelji". Međutim, zanimljivo je da javnost nikada nije saznala detalje tog razgovora...

Uprkos tome što, barem ako je suditi po pisanju Avaza, Diana Kajmaković važi za "favorita" među kandidatima za novog zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, njen rad u Tužilaštvu pratile su i brojne kontroverze od kojih je svakako najpoznatija podmetanje dokaza protiv nekadašnjeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, ovjekovječeno videozapisom.

S druge strane, i tužilac Dubravko Čampara javnosti je dobro poznato ime, ponajviše opet zahvaljujući pisanju "najtiražnijeg medija" koji je utemeljio Radončić. Uoči izbora zamjenika glavnog tužioca, protiv Čampare se ovih dana ponovo zdušno aktivirala Radončićeva medijska mašinerija, a u svrhu ocrnjivanja njegovog lika i djela iskorišten je slučaj Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje tužioca Bože Mihajlovića, koja je osumnjičena za nestanak više desetina hiljada maraka zaplijenjenog novca iz nekoliko predmeta.

Kako Faktor saznaje iz krugova bliskih istrazi, tužilac koji radi na ovom predmetu dokazao je da je Beridan-Zuhrić odgovorna za nestanak novca te da Mihajlović sa tim nije imao nikakve veze. Ukoliko dođe do podizanja optužnice protiv Sadine Beridan-Zuhrić, što je sada već izvjesno, Božo Mihajlović mogao bi se ubrzo ponovo vratiti u sudnicu kao postupajući tužilac u predmetu protiv Fahrudina Radončića. A to je scenarij koji se Radončiću ni najmanje ne dopada, pogotovo s obzirom na sav trud koji je uložen kako bi se pod političku kontrolu stavile neke od ključnih ličnosti u pravosuđu.

Pored Diane Kajmaković, uslugu lideru SBB-a duguje i članica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača, čiji je sin zahvaljujući toj stranci imenovan za direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju FBiH, a u pravosudnim krugovima se spekulisalo i da je podrška SBB-a bila presudna za imenovanje Ranka Debeveca, jednog od članova Sudskog vijeća koje sudi Radončiću, za predsjednika Suda BiH.

I dok su za izbor zamjenika još sve opcije otvorene, već se uveliko spekulira i ko će naslijediti smijenjenog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Rovovska bitka za tu poziciju navodno se vodi između aktuelne vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić i glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić.

Zanimljivo je da državno Tužilaštvo već nekoliko mjeseci provjerava navode iz krivičnih prijava koje su protiv Burzić podnijele osobe povezane sa predmetom Dženan Memić. Na naš upit da li je protiv Dalide Burzić i zvanično otvorena istraga, iz Tužilaštva BiH su nam, kao i uvijek na sve upite, odgovorili: "Bez komentara."