open-navfaktor-logo
search
Primjena Zakona
Uskoro počinje zabrana pušenja na javnim mjestima u FBiH: Ko je "na meti", hoće li se neki objekti zatvoriti?
Od 20. do 26. maja trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.
05.05.2023. u 00:18
get url
text

Njime se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, ali i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

Kazne i do 5.000 KM

Zakonom je definirano da su provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno. Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: "Zabranjeno pušenje".

Nadalje, u prostorima i na mjestima gdje je pušenje zabranjeno ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM.

Primjera radi, pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 maraka, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 KM.

Iako ugostitelji u većini slučajeva spremni dočekuju drugu polovinu maja, iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH ne mogu, kako kažu, prešutiti "mišljenje svih kako je više nego apsurd donositi zakon samo u jednom dijelu države, odnosno u FBiH, dok će se u entitetu RS i Brčko distriktu duhanski proizvodi i dalje moći konzumirati i u javnim prostorima".

- Preporuka Evropske unije je da se zakon donese i počne primjenjivati na nivou cijele BiH. Nažalost, i na ovom primjeru, kada je zdravlje građana u pitanju, pokazalo se kako se naše politike ne mogu dogovoriti. U prijevodu, građani FBiH nisu imuni na duhan, a u RS-u i Brčko distriktu imuni su i njima ne treba ovaj zakon. Ukratko, pravimo cirkus od mogućnosti da se političari u državi slože oko zdravlja građana - ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja.

Kako je takav zakon nesprovodiv i ne vrijedi ništa, kaže Hadžić i navodi neke od primjera:

- Javni prostor nije samo ugostiteljsko-turistička branša. Javni prostor su i: frizerski salon, optičarska i šnajderska radnja... Takvih i drugih prostora ima više od 100.000 na području Federacije BiH. Pita li se iko - ko će kontrolisati tolike prostore? Pa mi sada nemamo dovoljno inspektora da rade posao koji bi trebali. Morali bismo zaposliti još 1.000 inspektora, ali ko će ih plaćati? Mislim da je u donošenju jednog ovakvog zakona presudilo politikanstvo, a to što je nesprovodiv nikoga izgleda ne brine - naglašava Hadžić.

Dodaje "kako su i inspekcija i policija svoje poslove prenijeli na ugostitelje".

- Onaj ko zapali kaznit će se sa 100 KM, a poslodavac, ako ga ne spriječi i do 5.000 maraka. Šta može poslodavac onome ko je zapalio cigaretu u prostoru predviđenom za nepušače? Konobar ga može opomenuti i ništa više. Kažu - zabranite takvoj osobi uslugu. On će nastaviti pušiti, kako će mu poslodavac ili konobar oteti cigaru ili ga izbaciti ga iz objekta? Ko smije nabildanim momcima prići i reći da ugase cigaru ili izađu iz objekta? Nismo mi ti koji to trebamo raditi, ali ako ne uradimo, prijeti nam visoka novčana kazna. Može se u takvim situacijama zovnuti i policija koja će doći i izvesti osobu iz objekta. Ali time smo samo sebi naštetili jer će ona doći u noći i razbiti staklo na objektu ili napraviti neku drugu štetu - objašnjava Hadžić.

Veliki će preživjeti

Iz Udruženja su mišljenja "kako će se Zakon primjenjivati jedino u Sarajevu".

- Veliki će preživjeti, oni koji će biti oštećeni su mali prostori oko 20 kvadrata - kafići i bosanske kafane u kojima je dugogodišnja tradicija bio jutarnji ritual - "domaća kafica i cigara i sat vremena ćejfa". Po saznanjima Udruženja, od 10 do 15 posto objekata morat će iznaći neko tehničko rješenje kako bi nastavili raditi. U suprotnom morat će zatvoriti, a nikako nije dobro zatvarati bosanske kafane jer je to naša tradicija i detalj koji je privlačan i turistima. Što se tiče velikih objekata, poput hotela, motela, restorana, oni i sada imaju odvojene prostore za pušače - kaže Hadžić.

Prema njegovim riječima, "Zakon je mafijaški iza kojeg stoje pojedine organizacije kojima je cilj zabraniti duhan, a uvesti elektronske i cigarete koje su navodno neškodljive".

- Ovo je rat internacionalnih kompanija preko leđa nas, običnih ljudi. Posao nam je ionako smanjen zbog inflacije i besparice koja vlada. Mislim da će ovo ugostiteljima dodatno uzrokovati probleme sa poslovanjem, naročito onima koji imaju manje kafane. Mnogi od njih i sada zatvaraju objekte jer nemaju posla - istakao je Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.