open-navfaktor-logo
search
Moglo je i prije
Uskoro završava višegodišnja patnja dijaliznih pacijenata iz Goražda
Ići svaki drugi dan na dijalizu, koja pacijente održava u životu, ali iscrpljuje i fizički i psihički, dovoljna je patnja za bubrežne bolesnike, a dodatno mučenje pacijentima iz Goražda predstavlja to što na dijalizu putuju i više od 200 kilometara.
17.10.2021. u 17:41
get url
text

Ovi pacijenti na dijalizu idu u Sarajevo jer u Goraždu nemaju dijalizni centar. Godinama im se obećava, ali se previše sporo realizira. U januaru ove godine rečeno je da građevinski radovi na izgradnji hemodijaliznog centra Kantonalne bolnice Goražde ulaze u završnu fazu. Sada je oktobar.

Ipak, očekuje se da će ovih dana pacijenti iz Goražda prestati putovati svaki drugi dan za Sarajevo.

VEZANI TEKST - Teški bolesnici u nemilosti HDZ-ovog funkcionera; Žuljević: Jelečeviću niko ništa ne može

- Da se svake sedmice išlo pred Vladu BPK, bilo bi i prije. Nije bilo sluha za pacijente – kazala nam je Refija Šalaka iz Goražda.

Njen otac je prije četiri godine morao doseliti u Sarajevo jer nije mogao putovati. Njen daidža i dalje putuje svaki drugi dan stotine iscrpljujućih kilometara zbog dijalize.

- I ostali se pate godinama, neki i po osam godina. Dijalizni pacijenti iz Goražda su više umirali nego iz ostalih kantona. Gori je taj prijevoz nego sama dijaliza. Uvijek se pronalazilo opravdanje zašto još nije gotov dijalizni centar. Ali nadamo se uskoro. Jedni kažu da se samo čeka doktor koji je na obuci zbog dijalize. Neki govore da se čeka donacija za stolove za ručanje – dodala je Šalaka.

Iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona su nam uputili odgovor koji su dobili iz Kantonalne bolnice u Goraždu o dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji prostora za uspostavu Dijaliznog centra. Optimističan je.

- Po izjavama izvođača radova i nadzornog organa rečeno je da će se u toku naredne sedmice (utorak) izvršiti ispitivanje i puštanje u rad instalacija ventilacije i klimatizacije kao i instalacija kisika i vakuma, čime će biti završeni svi ugovoreni radovi na dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji prostora za potrebe uspostave Dijaliznog centra Goražde u JZU Kantonalna bolnica Goražde – naveli su iz Vlade BPK.

VEZANI TEKST - Izgradnja hemodijaliznog centra u Goraždu bit će okončana u idućoj godini

Dodali su da su iz donatorskih sredstava dosad osigurani aparat za rezervnu osmozu, dijalizni aparati, stolice za dijalizu, stolovi za dijalizne pacijente, pultovi, vage, televizori, sudopere, sitni inventar, čija je isporuka očekuje.

- Konačnu informaciju u vezi uspostave Dijaliznog centra dostavit će Stalno nadzorno tijelo Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde – istakli su iz Vlade BPK.

Napomenuli su da je ugovorena vrijednost radova 823.680 KM, a Vlada BPK je dosad doznačila 735.700 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.