open-navfaktor-logo
search
Kiseljak
Uskrs u domu porodice Franković: Ove godine je sve drugačije, ali važno je da smo zajedno
U domu porodice Franković iz Kiseljaka, danas je posebna, praznična atmosfera.
12.04.2020. u 11:14
get url
text

Ana, Boris i dvoipogodišnja Elena zajedno dočekuju Uskrs.

- To je naš najveći blagdan. Za njega se spremamo sa posebnom ljubavlju i pažnjom. Obilježavamo ga uvijek u krugu porodice, to je ono što su mene naučili moji roditelji, a što ću ja, nadam se, prenijeti na svoje dijete – kaže Ana.

Kaže da su glavni simbol Uskrsa uskrsna jaja.

- Pisanice, uskrsna jaja uvijek bojimo na Veliki Petak. Pripreme počinju mnogo ranije, s obzirom na to da jaja šaramo voskom, za što nam treba dosta vremena,  pa možemo reći da pripreme počinju s početkom Korizme – priča Ana.

Kaže da je jaja voskom naučila šarati od mame i sestre.

- Moram priznati da moja sestra to radi najbolje, i da su njene pisanice nekoliko puta osvojile nagradu. Na Veliku subotu smo uvijek išli u crkvu,  kako bismo posvetili hranu koju jedemo na uskrsno jutro, međutim ove godine je to nešto drugačije, ove godine smo hranu posvetili u domu, sami, zbog cjelokupne situacije uzrokovane virusom Covid 19 – kaže Ana.

Kada osvane uskrsno jutro, priča Ana, mole se Bogu, doručkuju posvećenu hranu.

{$galerijaFotografija}

- A potom svako sebi bira pisanicu, kako bi njegova bila najjača, te razbila sve druge. Smijeh, radost i zabava je nešto posebno tog dana – ističe Ana.

Ana ističe da ove godine neće posjećivati rodbinu kao što su to činili ranijih godina.

- Ići ćemo samo roditeljima, poštujući sve mjere koje je izrekao Federalni štab civilne zaštite. Ovaj Uskrs se razlikuje od dosadašnjih zbog mjera, ali budući da je to blagdan koji slavimo u krugu porodice, tako će biti i ove godine, s najbližima ćemo uživati, jer moramo znati ko je izabrao najjaču pisanicu – zaključuje Ana uz čestitke povodom Uskrsa svima koji slave.

Uskrs porodice Franković
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.