open-navfaktor-logo
search
Poplave
Usljed nevremena koje je zahvatilo jug Francuske poginulo 13 osoba
Zvanični podaci pokazuju kako je u Trebesu smrtno stradalo devet, u Villegailhencu dvije, a u Villardonnelu i Villalieru dvije osobe
15.10.2018. u 15:50
get url
text

Najmanje 13 osoba je smrtno stralo od posljedica obilnih padavina i vodenih bujica koje su zahvatile regiju Aude, na jugu Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske saopćeno je kako je hospitalizirano pet osoba teško povrijeđenih u nevremenu.

Rečeno je kako će privremeni ministar unutrašnjih poslova Edouard Philippe posjetiti pogođeno područje na kojem, prema prvim saznanjima, oko 10.000 domaćinstava ne dobija električnu energiju.

Zvanični podaci pokazuju kako je u Trebesu smrtno stradalo devet, u Villegailhencu dvije, a u Villardonnelu i Villalieru dvije osobe. U saopćenju se dodaje kako pet helikoptera stalno operira kako bi otkrili osobe koje su ostale zarobljene usljed nevremena. Na terenu su i vatrogasne i žandarmerijske ekipe, kao i vojska.

Zbog vodenih bujica i poplava u oko 20 gradova proglašen je crveni alarm. Evakuiran je grad Pezens, u kojem živi oko hiljadu ljudi, zbog rizika od propuštanja obližnje brane.

Ured guvernera Audea je saopćio kako je nivo vode u brojnim domaćinstvima i poslovnim objektima dosegao visinu od 1,5 metara.

Otkazane su željezničke linije između Narbonnea i Carcassonnea, a evakuirana su brojna manja naselja. Stanovništvo je smješteno u sportske dvorane i prostorijama općina.

Na pomenutom području nastava je otkazana, a stanovnici su pozvani da ostanu kući i ne izlaze napolje.

Usljed nevremena pričinjena je šteta na brojnim mostovima, a stručnjaci su saopćili kako tolike količine padavina na pomenutom području nisu evidentirane od 1891. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.