Uspjeh bh. agentice: Anila Gajević pridružila se elitnoj porodici Evropske filmske akademije

Objavljeno: 25.10.17 u 18:10 Autor: M. Ču.

Agentica iz Sarajeva, Anila Gajević, koja već godinama uspješno vodi talent agenciju ZONA i zastupa bh. i glumce iz regiona, od kojih su mnogi zahvaljujući njoj stigli i do Hollywooda, pozvana je da bude dijelom prestižne Evropske filmske akademije (The European Film Academy).

Gajević: Glumcima otvorila put do Hollywooda
Gajević: Glumcima otvorila put do Hollywooda

- Čast mi je i privilegija biti dijelom jedne od najznačajnijih institucija koju je osnovao Ingmar Bergman a Wim Wenders bio njen prvi predsjednik. Evropska filmska akademija okuplja najuglednije filmske stvaraoce iz Evrope i poziv da postanem njenom članicom me iznimno obradovao. To je još jedna međunarodna potvrda da se moj rad, rad ZONE i naših glumaca i dalje prepoznaje. Ja se također nadam da ću doprinijeti radu Akademije i da ću biti njen aktivan član- kazala je Gajević za naš portal.

EFA je osnovana 1989. godine pod imenom European Cinema Society. Cilj Akademije je da promoviše evropsku filmsku kulturu širom svijeta, podrži i štiti interese evropske filmske industrije. Tokom godine EFA inicira i učestvuje u seriji aktivnosti koje su u vezi sa filmskom politikom, ekonomijom, umjetnošću i profesionalnim treninzima. Kulminacija aktivnosti institucije ogleda se u godišnjoj dodjeli evropskih filmskih nagrada, koje su, po značaju, u istom rangu sa američkim Oscarom.