open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Uspješan nastup bh. kompanija na sajmu dobavljača VW grupacije
Svi izlagači su bili podijeljeni u sedam tematskih sala, pri čemu je kolektivni štand Bosne i Hercegovine bio u sali broj 4, pod brojem 4302 i tematskom cjelinom WMeđunarodni paviljoni i klasteri"
22.10.2018. u 16:08
get url
text

Od 16. do 18.10.2018. godine u organizaciji Privredne komore FBiH, devet bh. kompanija imalo je priliku da se u najboljem svjetlu predstave na međunarodnom sajmu dobavljača VW grupacije IZB 2018 (Internationale ZuliefererBoerse). Na sajmu u Wolfsburgu, Njemačka, je nastupilo 839 izlagača iz ukupno 34 zemlje, a svoj premijerni nastup su imale kompanije iz Bosne i Hercegovine i Republike Malte.

Svi izlagači su bili podijeljeni u sedam tematskih sala, pri čemu je kolektivni štand Bosne i Hercegovine bio u sali broj 4, pod brojem 4302 i tematskom cjelinom WMeđunarodni paviljoni i klasteri". Svečanom otvaranju sajma dana 15. oktobra i prvom danu sajma, prisustvovali su visoki zvaničnici iz naše zemlje na čelu sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministrima Vujanovićem i Džindićem.

Posjećenost kolektivnog štanda tokom svih dana sajma je bila odlična, a posebno treba istaći posjetu štanda od strane 18 trenutnih i bivših direktora tvornica i odjela Volkswagen Grupacije, kojom prilikom se svaka kompanija ponaosob predstavila svim prisutnim i prezentovala najbitnije informacije o svojoj kompaniji. Vrlo bitno je naglasiti i posjetu prvog dana sajma Olivera Brandenberga, direktora odjela upravljanja marketingom/prodajom kompanije EMKA Beschlagteile, u čijem je sastavu EMKA Bosnia d.o.o. kao i posjetu 3. dana sajma predsjednika tehničkog razvoja kompanije Zinkteknik Sweden Sven-Erik Svenssona.

Drugog dana sajma Njemačka agencija za trgovinu i investicije (GTAI), u saradnji sa Wolfsburg AG, je organizovala poslovne susrete za međunarodne dobavljače zainteresirane za proširenje svog portfolija. Tokom susreta, predstavnici Volkswagen AG su predstavili strategiju dobavljača VW i koje korake kompanije trebaju poduzeti kako bi postali ključni dobavljači i bliski razvojni partner, dok je GTAI iznio svoje usluge koje mogu ponuditi radi lakšeg prilagođavanja.

Prije nastupa bh. kompanija na sajmu, posebna pažnja je obraćena na medijsko oglašavanje i marketing promociju, što je rezultiralo objavom članka o premijernom nastupu bh. kompanija na IZB 2018 u novinama Wolfsburger Nachrichten i mjesečnjaku IZB newslettera. Također i tokom sajma, štand Bosne i Hercegovine je medijski bio odlično popraćen što je u konačnici rezultiralo i objavom članka u novinama Wolfsburger Kurier. Ono što nas posebno raduje je interesovanje predstavnika svjetski uglednog automobilističkog časopisa izdanja za Njemačku Automobilwoche.de, s kojim smo razgovarali o automobilskoj industriji BiH, kao i o mogućoj saradnji u budućnosti.

Važno je napomenuti da su učešće bh. kompanija na ovako iznimno važnom sajmu prepoznale i podržale Vlada FBiH i USAID WHAM projekta, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.