NE DIRAJ Usporedba

Koliko je iz budžeta dobila KK Bosna, a koliko Srbija i Hrvatska pomažu svoje klubove?

Objavljeno: 07.02.2019. u 16:27 Autor: S. Š.

Bosna grca u finansijskim dugovima, a posljednjih dana prošle godine bilo je upitno da li će nastaviti takmičenje u domaćem prvenstvu

Studenti u ovoj sezoni imaju samo jednu pobjedu uz 16 poeraza

Košarkaški klub Bosna za manje od dva mjeseca proslavit će veliki jubilej - 40 godina otkako je osvojio titulu prvaka Evrope.

Međutim, trenutna situacija u klubu daleko je od one koja je krasila Studente prije četiri decencije.

Bosna grca u finansijskim dugovima, a posljednjih dana prošle godine bilo je upitno da li će nastaviti takmičenje u domaćem prvenstvu.

Pred gradski derbi protiv Sparsa kotizaciju za nastup u drugom dijelu bh. elite (4.000 KM) platio je Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići.

Studenti su daleko od evropske slave. Trenutno su posljednja ekipa na tabeli sa omjerom od jedne pobjede i 16 poraza! A rezultati prate finansijsko stanje u klubu...

Harun Mahmutović, predsjednik Bosne u ostavci, nedavno je u razgovoru za Faktor potvrdio kako klub ove godine nije dobio ni marke iz budžeta.

Ako pogledamo u komšiluk, priča je drugačija. U Hrvatskoj i Srbiji imaju razumjevanja za sportske kolektive, posebno one koji su nekada nešto značili.

Tako, recimo KK Cibona iz zagrebačke blagajne ima zagarantovanih 3,7 miliona kuna (oko milion KM), koliko joj pripada po pravilniku o podršci vrhunskom sportu.

U 2018. godini grad Zadar je KK Zadru osigurao pet miliona kuna (više od 1,3 miliona KM), a uz to za najam sportske dvorane Višnjik i zatvorenog bazena još 6,5 miliona kuna (1,7 miliona KM).

Prema dostupnim informacijama iz Srbije, odnosno kako pišu tamošnji mediji, i dva košarkaška velikana Crvena zvezda i Partizan, u proteklom periodu na ime donacija i subvencija od države dobili više od deset miliona KM (period od 2013. do 2016. godine)!

A uočljiva je i velika razlika između Zvezde i Partizana. Crveno bijeli su "inkasirali" 4.259.437 eura, dok Crno bijeli dobili skoro četiri puta manje (1.158.533 eura), a tamošnja javnost ovu razliku "pravda" činjenicom da je Aleksandar Vučić , predsjednik Srbije, navijač Zvezde...

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije