open-navfaktor-logo
search
Kontraverzni nastavnik
Ustavni sud BiH ukinuo presudu Spasi Šakoti za uznemiravanje učenica
Slučaj Spase Šakote je dobio novi obrat nakon nekoliko godina pravnih zavrzlama i raznih kontraverzi koje su pratile ovaj predmet
03.01.2020. u 14:34
get url
text

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu kontraverznom banjalučkom nastavniku fizičkog vaspitanja Spasi Šakoti osuđenom u oktobru 2017. godine na šest mjeseci zatvora za seksualno uznemiravanje učenica. Predmet je vraćen Okružnom sudu Banja Luka na novo odlučivanje.

Slučaj Spase Šakote tako je dobio novi obrat nakon nekoliko godina pravnih zavrzlama i raznih kontraverzi koje su pratile ovaj predmet.

Šakota je 3. oktobra 2017. godine prvostepeno osuđen u Osnovnom sudu Banja Luka na šest mjeseci zatvora za krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred maloljetnim učenicama B.K. i S.M. počinjeno krajem 2011. godine u banjalučkoj Tehnološkoj školi, gdje je radio kao nastavnik. Presudu je 26. oktobra iste godine u drugostepenom postupku potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci.

Ono što je posebno intrigantno je da je na dan izricanja prvostepene presude, 3. oktobra 2017. godine, pokušano ubistvo Šakote. Zbog toga su Nenad Berić i Aleksandar Savić osuđeni na ukupno 19 godina zatvora. Berić je proglašen krivim za podstrekavanje na ubistvo, a od Šakote je ranije uzeo 30.000 KM uz obećanje da će mu "srediti oslobađajuću presudu". Savić je osuđen za pokušaj ubistva jer je podmetnuo četiri bombe na točkove Šakotinog "mercedesa", koje su se aktivirale kada je ovaj upalio vozilo. U eksploziji su tada lakše ranjeni Šakota i Banjalučanin Ilija Jokić, a u požaru je oštećeno nekoliko vozila, poslovnih prostora i stanova, a bili su ugroženi životi više Banjalučana.

I pored svega, Šakota je tog dana doveden na izricanje presude u banjalučki Osnovni sud i osuđen.

Interesantno je i da su Šakoti u septembru 2017. godine u istom predmetu dva puta zakazivana ročišta za izricanje presude, ali su oba puta otkazana zbog dojava o navodno postavljenim bombama u Osnovnom sudu.

Kao što smo ranije pisali, prilikom druge dojave o bombi, anonimni poziv je stigao direktno ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču, u kojem je zaprijećeno da će ovaj put sigurno eksplodirati uz povik "Alahu Ekber". Oba puta je uzbuna bila lažna.

Iako se posljednjih godina u Banjoj Luci nije moglo čuti za Šakotu, evidentno je da on nije odustajao od borbe, a što potvrđuje i presuda Ustavnog suda BiH od 17. decembra 2019. godine.

Između ostalog, Šakota se Ustavnom sudu BiH žalio da je na njega retroaktivno primijenjen Krivični zakon kojim je ukinuta mogućnost zamjene kazne zatvora novčanom kaznom, odnosno da je na njegovu štetu primijenjen strožiji umjesto blažeg zakona.

Ustavni sud BiH je u obrazloženu svoje odluke podsjetio da je u domaćem krivičnom zakonodavstvu propisana obaveza redovnih sudova da na učinioca krivičnog djela primijene zakon koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a kasnije usvojeni zakon može biti primijenjen samo ukoliko redovni sudovi procijene da je on najblaži za učinioca.

- Štaviše, u konkretnom predmetu primijenjen je krivični zakon koji je stupio na snagu nakon počinjenja krivičnog djela, što bi mogao biti slučaj samo u situaciji da su redovni sudovi serioznom analizom došli do zaključka da je on najblaži za učinioca. Međutim, redovni sudovi se, čini se, uopšte nisu bavili ovim pitanjem. Ustavni sud zaključuje da je prekršeno apelantovo (Šakotino op.a.) pravo iz Ustava BiH i Evropske konvencije jer je u konkretnom slučaju primjena Krivičnog zakona bila na apelantovu štetu – pojasnilo je vijeće Ustavnog suda BiH.

Zbog toga je ukinuta presuda, predmet je vraćen Okružnom sudu Banja Luka uz obavezu da u roku od tri mjeseca obavijeste Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.