open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 prekršena ljudska prava
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je na današnjoj sjednici da se zabranom kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, koja je donesena s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, krše ljudska prava. Odluka je, podsjetit ćemo, donesena nakon nekoliko apelacija građana.
22.04.2020. u 14:32
get url
text

Ustavni sud je zaključio da je prekršeno pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava BiH i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to "neophodno u demokratskom društvu".

Dodaje se da "Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posljedice prije nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mjere u skladu sa ovom Odlukom".

Naloženo je Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u roku od pet dana od dana prijema ove odluke usklade Naredbu Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine sa standardima Ustava BiH uz Evropsku konvenciju. Dalje je naloženo Vladi FBiH i Federalnom štabu Civilne zaštite da u narednom roku od tri dana obavijeste Ustavni sud o provođenju naloga iz ove odluke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.