Potrebno je: 100 ml mlakog mlijeka, 1 vrećica kvasca, 200 g brašna, 20 g otopljenog maslaca, 1 jaje, pola kašičice cimeta, 1 mahuna vanilije bez sjemenki, 2 kašike šećera, malo soli, 2 zgnječene zrele banane, biljno ulje za prženje, 118 ml meda, 32 g rendanog kokosa, vrhnje za posluživanje.

Postupak pripreme:

1. Stavite kvasac u toplo mlijeko da nadođe.

2. U međuvremenu u posudi pomiješajte brašno s maslacem, jajima, cimetom, vanilijom, šećerom i solju. Promiješajte i dodajte kvasac.

3. Miješajte tijesto pet minuta dok ne postane ljepljivo. Zatim ubacite bananu i promiješajte da se sjedini.

4. Prekrijte i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči.

5. Potom tijesto izgnječite viljuškom.

6. Napunite polovinu tave uljem i zagrijte ga.

7. Pomoću dvije kašike vadite smjesu tijesta i stavljajte ga oprezno u zagrijano ulje, pa pržite dvije minute dok ne dobije lijepu smeđu boju.

8. Pečene uštipke vadite na papirnu salvetu da se ocijedi od viška masnoće.

9. Kada ste ispržili uštipke, u posudi zagrijte med s kokosom.

10. Prohlađene uštipke umačite u smjesu meda i kokosa dok ne budu sasvim prekriveni.

11. Poslužite uz umućeno slatko vrhnje.