Ususret "Ilidžanskom festivalu": Dvadeset pjevača narodne muzike u trci za bogate nagrade

Objavljeno: 19.06.17 u 14:44 Autor: D. Z.

Tradicionalni "Ilidžanski festival" ove godine bit će održan od 26. do 29. jula. 

Detalj sa Ilidžanskog festivala 2015. godine
Detalj sa Ilidžanskog festivala 2015. godine

Općina Ilidža kao tradicionalni organizator i nosilac većine obaveza organizacije dosadašnjih ilidžanskih festivala odlučila je da i u 2017. godini  pripremu, organizaciju i realizaciju kulturno-muzičke manifestacije Festival "Ilidža 2017" povjeri Hayat televiziji.

U Organizacioni odbor Ilidžanskog festivala imenovani su: Elvir Švrakić, predsjednik, te članovi načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić, Muhamed Omerović, Velida Memić, Denis Muhović, Amra Bojičić, Edina Ičindić, Amela Gadžo, Dženeta Hamidović-Mrnđić, Jadran Ibrulj i Lejla Pokrklić.

- Brojna velika imena narodne počinjala su karijeru upravo na sceni "Ilidžanskog festivala". Tu su nastali najveći hitovi. Svoju blistavu karijeru započeli su najveći interpretatori sevdalinki, a na sastanku je istaknuto uvjerenje da će i ovogodišnji festival ponuditi nove muzičke stvaraoce i interpretatore. Ove godine "Ilidžanski festival" je četiri noći, odnosno kao i 2016. Prvu noć 26. jula je otvaranje Festivala, sjećanje na velikane narodne muzike koji su utemeljili Ilidžu, počevši od Damjana Babića. Dan poslije bit će održano takmičenje "Prva harmonika" na kojem će ove godine za razliku od prošle moći učestvovati harmonikaši iz cijelog regiona, a žirijem će predsjedavati Edo Krilić – kaže Džena Zeničanin, potparol "Ilidžanskog festivala". 

Takmičarska noć bit će održana 28. jula i na njoj će učestvovati 20 poznatih imena narodne muzike među kojima su Rizo Hamidović, Kemo Hasić, Ferid Avdić, Emir Gljiva... 

- Konkurencija je stvarno odlična i na kraju je odlučeno da u takmičarskom dijelu bude čak 20 pjesama. I nagradni fond je povećan, kvalitet "Ilidžanskog festivala" je potakao udruženja AMUS, AIS, Fonogrami da učestvuju na određeni način – kaže Džena Zeničanin te dodaje da će 29. jula biti revijalna noć uz učešće brojnih pjevača narodne muzike.