open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vijeća
Usvojen zaključak: VSTV pozvao Tegeltiju da razmotri ostavku, neće odlučivati o njegovoj smjeni
U toku je vanredna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, koja je sazvana povodom posljednje afere u kojoj je glavni akter predsjednik Vijeća Milan Tegeltija.
03.12.2020. u 10:25
get url
text

15:20 Članovi VSTV-a su usaglasli zaključke koji će biti ponuđeni na usvajanje.

- VSTV zahtjeva od svih nadležnih organa da promptno i efikasno djeluje. VSTV se u ovom trenutku ne može izjasniti o odgovornosti predsjendika VSTV-a na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova autentičnost – glasi dio zaključka.

VSTV je, navodi se u zaključku, pozvalo Milana Tegeltiju da razmotri podnošenje ostavke na tu funkciju.

Zaključak koji se odnosi na reakciju nadležnih institucija je usvojen, a drugi zaključak, kojim se VSTV ne može izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije, je usvojen sa devet glasova za.

Treći zaključak, kojim se Tegeltija poziva da razmotri ostavku, usvojen je sa sedam glasova za, sedam protiv. S obzirom da je Tegeltija glasao za usvajanje tog zaključka, a da se njegov glas u ovom slučaju računa dvostruko, ovaj zaključak je usvojen.

14:59 Nakon polusatne pauze, koju je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija odredio kako bi se definirali zaključci o kojima će se članovi izjasniti glasanjem, očekuje se nastavak vanredne sjednice VSTV-a.

Međutim, javnost je, sudeći prema informaciji koju su predstavnicima medija dali iz tehničke službe VSTV-a, isključena, te neće biti u mogućnosti pratiti dalji tok sjednice.

14:39 Ukoliko VSTV danas bude razmatrao smjenu Milana Tegeltije, za što je potrebna podrška najmanje deset članova, još uvijek je neizvjestan epilog takve inicijative.

Podsjećamo, prema Zakonu o VSTV-u je za smjenu članova potrebna dvotrećinska podrška svih prisutnih članova koji glasaju.

Sudeći prema dosadašnjoj raspravi, devet članova VSTV-a se izjasnilo da bi Tegeltija trebao podnijeti ostavku. Tri članice VSTV-a su stale u zaštitu aktuelnog predsjednika Vijeća.

U raspravi nije učestvovao Mahmut Švraka, član VSTV-a i glavni tužilac Republičkog tužilaštva RS-a, čiji bi glas, očigledno, mogao presuditi ukoliko dođe do glasanja o Tegeltijinoj smjeni.

14:25 Članovima VSTV-a se, nakon što je tegeltija odredio pauzu, obratio predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH i viši pravni savjetnik VSTV-a Kees van der Weide.

On je kazao da je situacija u pravosuđu loša, te da je pravi trenutak za zaključke koji će biti ponuđeni na usvajanje. Istaknuo je da je žalosna situacija u kojoj se Vijeće našlo.

 

VEZANI TEKST - Promjene u pravosuđu: EU angažirao holandskog sudiju da savjetuje VSTV

 

- Ne može se negirati da je imidž Vijeća narušen, ne samo u očima javnosti već i u očima profesije. Percepcija je vitalna stvar – izjavio je Van der Weide.

Ocijenio je da je ovo realnost sa kojom se mora suočiti, te je iskazao zadovoljstvo jer je većina članova Vijeća spremna da se suoči sa tom realnošću. Poručio je kako očekuje da će Tegeltija postupiti na pravi način.

Milan Tegeltija se zatim pobunio zbog njegovog istupa, kazavši da je on samo viši pravni savjetnik.

- Ja sam mu dao riječ, mada nisam morao, ali imajte na umu da je ovo što je on rekao otišlo u javnost – poručio je Tegeltija.

14:15 Da bi Milan Tegeltija trebao podnijeti ostavku, poručila je i članica Vijeća Lejla Hadžić. Nakon njenog izlaganja se članovima obratio Tegeltija, koji je kazao da cijeni sve rasprave, osim onih u kojima su iznesene laži.

- Prije svega, nećui vam objašnjavati da ovaj snimak nije autentičan i zakonit. Svi ste vi odrasli ljudi, imate vlastite procjene, vrsni ste pravnici, znate i šta je zakonitost i autentičnost i kako se ona utvrđuje. Kada je u pitanju vaš stav o ostavci, na njega ću se osvrnuti na kraju – izjavio je Tegeltija.

Poručio je da misli kako malo ko u Vijeću ima pravo da mu drži moralne lekcije.

- Slobodno iznesite sve što sam ikada uradio pogrešno u ovom Vijeću. Recite ako sam od bilo koga od vas tražio bilo šta što je nemoralno i nezakonito. Vi znate da je moje učešće u imenovanjima uglasnom se svodilo na učešće na sjednicama – izjavio je Tegeltija.

Dodao je da nikada nije dovodio u pitanje i one odluke sa kojima se nije slagao. Najavio je da će biti ponuđeni zaključci na usvajanje. Osvrnuo se zatim na diskusije Biljane Simeunović i Berine Alihodžić, koje je nazvao "brutalnim".

- Kod gospođe Simeunović ne samo brutalne nego su bile lažljive i dovele su javnost u zabludu. Počet ću sa imenovanjem glavnog tužioca u Bijeljini. Ona je bila kandidat na tom konkursu. Ona se nije ni pojavila na intervjuu iz svojih razloga. Odluku o poništenju konkursa nije donio Milan Tegeltija nego ovo Vijeće. Čini mi se da je bilo jednoglasno. Ne mogu se sjetiti, ali bila je većina glasova. Potpuna je laž, a svi ste svjedoci, da sam jučer na pripremnom sastanku rekao da će u slučaju moje smjene nastupiti nekakvi nemiri. Svi ste mi svjedoci. Prema tome, gospođa Biljana Simeunović je na sjednici Vijeća, pred očima javnosti, slagala i učinila direktan disciplinski prekršaj – poručio je Tegeltija.

Osvrnuo se i na optužbe o lobiranju pri izboru za članove VSTV-a. Kazao je da je Simeunović vidio jednom ili dva puta u životu, te da joj sasvim sigurno ništa nije nudio, niti je neko nešto nudio u njegovo ime.

- Završit ću sa komentarima o njoj sa činjenicom da je moj osjećaj da ona ovdje govori na bazi vlastitih frustracija zbog izbora na kojima nije prošla u Bijeljini, što je opet njen problem – kazao je predsjednik VSTV-a.

Govoreći o istupu Berine Alihodžić, Tegeltija je podsjetio da mu je ona držala moralne lekcije.

- Vi. Dobio sam obavještenje dok ste vi to govorili da ste vi direktno na prvoj sjednici podvijeća FBiH, kada je bio izbor vaše sestrične, da ste se formalno izuzeli i da ste onda lobirali kod članova podvijeća da se vaša sestrična izabere. To mi je rekla bivša članica Vijeća Ružica Jukić – izjavio je Tegeltija.

Ocijenio je da nije korektno držati lekcije na javnim sjednicama, te je pozvao da članovi kažui sve što je uradio pogrešno u Vijeću.

- Jesam li nekad kod vas radio nešto nemoralno, nešto nezakonito, lobirao, urgirao, gurao. Jesam se ja borio za određeen svoje ideje, stavove, što je sasvim normalno – izjavio je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da je on žrtva krivičnog djela, te da se od njega traži da odgovara jer je žrtva.

- Nisam nikada od vas tražio nikakvu zaštitu. Bilo je tih uvreda, kritika. Imate potpuno pravo da od mene tražite ostavku. Šta mislite da je korektno da učinim. Ja sam čovjek koji dobro procjenjuje stvari. Nakon što vidim kako ćete vi to uraditi, kada isformulišete, ja ću se prema tome i ophoditi, što znači da, bez namjere da razgovor i dalje odugovlačim, ja ću ovim zaključiti raspravu i pozvati vas da sačinite neki prijedlog zaključka kojeg ćemo uzeti na usvajanje – izjavio je Tegeltija.

Kazao je da se on na ovoj sjednici neće izuzeti od glasanja, te da će razmisliti o pozivima na ostavku zbog ukupnog stanja u pravosuđu.

Reagirajući na njegov istup, članica VSTV-a Berina Alihodžić je rekla da Tegeltija ipak nije moralan čovjek.

- Očigledno je da su vas zaboljele moje riječi. Smatram da je onaj snimak za mene logičan, da je upravo onako. To je moje mišljenje i vas je to očigledno zaboljelo. Zato sam se prva javila da vas pozovem da podnesete ostavku – izjavila je Alihodžić.

Članica VSTV-a Biljana Simeunović je osporila Tegeltijine tvrdnje i optužbe na njen račun. Kazala je da se pojavila na intervjuu i da je u komisiji zatekla članove koji su bili u sukobu interesa.

- Moj cilj nije ni bio da budem glavni tužilac nego da provjerim postupak. Nikakvih frustracija nemam – kazala je Simeunović.

Ponovila je da je Tegeltija jučer upozorio da može doći do podjela ako se on smijeni i da je kazao da može doći do neke vrste nereda ukoliko se to desi.

Milan Tegeltija je zatim poručio da je duboko povrijeđen optužbama Berine Alihodžić, te je dao polusatnu pauzu kako bi se izradio prijedlog zaključka.

 13:48 Nakon pauze koja je trajala nešto duže od sat vremena, nastavljena je vanredna sjednica VSTV-a, na kojoj je čak šest članova Vijeća tokom dosadašnje rasprave predložilo predsjedniku te institucije Milanu Tegeltiji da podnese ostavku na tu funkciju.

Prvi dio nastavka rasprave mediji nisu imali priliku slušati zbog tehničkih poteškoća. Prvi je učešće u raspravi uzeo Slavo Lakić, koji je također pozvao Tegeltiju da podnese ostavku na funkciju.

Članica VSTV-a Monika Mijić je podsjetila da Vijeće nije u situaciji da utvrđuje autentičnost snimka, ali da je sasvim jasno da se "lavina zakotrljala i poklopila Vijeće".

- Ono što mene posebno zabrinjava su dvije stvari. Prva su izjave naših glavnih međunarodnih partnera, EU-a, Ambasade SAD-a i OHR-a. To su institucije sa kojima ovo Vijeće usko sarađuje na svim ovim reformama koje radimo. Ja se bojim da je iz tih stavova sasvim jasno da je naš predsjednik izgubio povjerenje i oni su iskazali želju da VSTV mora imati novog predsjednika – izjavila je Mijić.

Kazala je da bi Vijeće trebalo osuditi bilo kakvo nezakonito praćenje članova, ali i da bi Vijeće trebalo pozvati Tegeltiju da razmotri mogućnost podnošenja ostavke, s obzirom da je, kako je kazala, sasvim jasno i očigledno da će ovom Vijeću biti potpuno nemoguće dalje obavljati važne zadatke.

12:53 Trenutno je pauza na vanrednoj sjednici VSTV-a. Od 14 prisutnih članova, njih deset je do sada učestvovalo u raspravi.

U odbranu Tegeltije stale su Željka Radović, Jadranka Stanišić i Duška Bogojević, dok su Sanela Gorušanović-Butigan, Biljana SimeunovićSelim Karamehić, Goran Nezirović, Berina Alihodžić i Amila Kunosić pozvali Tegeltiju da podnese ostavku, prije svega iz moralnih razloga i kako bi se spasio kredibilitet VSTV-a.

Ukoliko se na današnjoj sjednici članovi budu izjašnavali o Tegeltijinoj smjeni, što su neki članovi predlagali, da bi došlo do te smjene potrebna je podrška dvije trećine članova, odnosno glasovi deset članova VSTV-a. Ukoliko Tegeltija danas ne bude smijenjen, izvjesno je da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

12:27 Članica VSTV-a Željka Radović ponovo je stala u odbranu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, te je kazala da je hajka na VSTV krenula 2016. godine, odnosno od izbora Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH.

Članica VSTV-a Amila Kunosić je konstatirala da posljednjih nekoliko godina Vijeće ima probleme sa kojima se suočava, te je podsjetila na turbulentne sjednice, naročito one na kojima su se razmatrala imenovanja.

- Vaši istupi u javnosti, a ja sam vama to i ranije govorila, vi ste na funkciji predsjednika, ali kada se radi o ključnim stvarima koje su značajne za pravosuđe, onda po pravilu ne bi smjeli ikakvo saopćenje i bilo šta davati u javnost dok prethodno svi mi ne raspravimo o tome – izjavila je Kunosić.

Ti istupi su, dodaje, članove VSTV-a dovodili u situaciju da se pravdaju, iako nerijetko nisu imali mišljenje kakvo je Tegeltija zastupao.

- I ovaj posljednji vaš istup na izvještaj OSCE-a, smatram da nije uredu i da je trebalo nakon tog izvještaja hitno sazvati vanrednu sjednicu Vijeća gdje bi raspravljali o njemu – kazala je Kunosić.

Ocijenila je da Tegeltija treba podnijeti ostavku jer, kako je kazala, ovo Vijeće mora zadržati kredibilitet i pokušati hitno neke stvari uraditi kako bi bili u mogućnosti da se neke hitne stvari dalje razrješavaju. Nije isključila ni mogućnost da svi članovi VSTV-a podnesu ostavku, na što je, dodaje, sama pozivala i ranije.

- Ovdje je bitna institucija, njena ovlaštenja, povjerenje građana i moramo sa tog aspekta sve posmatrati – zaključila je Kunosić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je nakon izlaganja Amile Kunosić odredio pauzu.

12:17 Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan je izjavila da svi moraju biti svjesni da se raspravlja o predsjedniku VSTV-a, te da je potrebno shvatiti da se ovakve priče ne mogu vezati za predsjednika VSTV-a.

- Nije moguće da mi danas ne raspravljamo o ovom snimku. Ništa se ne smije dešavati u vezi sa bilo kime od nas, da o tome priča javnost, a da o tome ne pričamo mi – izjavila je Gorušanović-Butigan.

Ocijenila je da je kredibilitet VSTV-a strašno narušen.

- I pitanje je da li možemo ići dalje sa predsjednikom Milanom – poručila je potpredsjednica VSTV-a.

Izjavila je da nije korektno reći da je Tegeltija kriv za sve probleme, ali da mora preuzeti odgovornost.

Član VSTV-a Selim Karamehić je kazao da nadležne institucije trebaju istražiti i utvrditi da li je snimak autentičan, ali da je VSTV tri godine na tapetu zbog propusta i grešaka.

- Krenuli smo od onih zaključaka o istraživanju prošlosti, zatim slučaj Alešević, zatim odbijanje saradnje sa Privremenom istražnom komisijom – izjavio je Karamehić.

Ocijenio je da Tegeltija kao prvi čovjek snosi svoj dio odgovornosti, te da zbog moralnih razloga treba podnijeti ostavku i da, ako treba, svi trebaju podnijeti ostavku.

12:10 Na istup članice VSTV-a Biljane Simeunović, koja je napustila salu,je reagirao Milan Tegeltija, koji je kazao da je nekorektno iznositi na javnoj sjednici ono o čemu je razgovarano na pripremnoj sjednici.

- A ja, svi ste svjedoci, nikada nisam upotrijebio riječ "nemir". To je laž – izjavio je vidno iznervirani Tegeltija.

Članica VSTV-a Biljana Simeunović je, tvrdi on, počinila disciplinski prekršaj.

Član VSTV-a Goran Nezirović je ocijenio da postoje vrlo ozbiljne i opravdane kritike na račun Milana Tegeltije. Kada je u pitanju audio snimak razgovora, izjavio je da je on vjerovatno nezakonit i da se treba istražiti.

- Vrlo je upitno da li mi možemo u neko dogledno vrijeme utvrditi autentičnost tog sadržaja, ali je činjenica da je on otišao u javnost i da je dodatno poljuljao povjerenje u VSTV i pravosudni sistem. Izašao je u javnost i stvorio je kriznu situaciju koja se mora energično riješiti. Ovaj sporni audio snimak je samo element krizne situacije u kojoj se nalazi i ova institucija i pravosudni sistem u cjelini – izjavio je Nezirović.

Podsjetio je Nezirović na izvještaj Reinharda Priebea, u kojem se, između ostalog, kritikuje rad VSTV-a, ali i na posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH.

- Ova institucija je bila dva puta predmet raspravljanja na sastancima Vijeća za provedbu mira – podsjetio je Nezirović.

Povjerenje javnosti u VSTV i pravosudni sistem, smatra on, nikada nije bilo na nižem nivou. Upozorio je na potrebu "suočavanja sa istinom" jer je to, smatra on, preduvjet za reforme.

- Ja smatram da trebate podnijeti ostavku kao vaš moralan i odgovoran čin – poručio je Nezirović Tegeltiji.

Nezirović ističe da je i ranije predlagao ostavku cijelog VSTV-a, jer, smatra on, ne mogu vratiti povjerenje građana u ovu instituciju i sudski sistem.

- Mi moramo shvatiti da imamo ogromne probleme u funkcioniranju sistema. Ne možemo pobjeći od istine. Imamo najveću odgovornost za stanje u pravosuđu – ocijenio je Nezirović.

Kazao je da je ostvaren potpuni neuspjeh u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je, smatra on, dovoljno da se članovi VSTV-a zapitaju da li su odgovorili svom zadatku.

11:56 Nakon kraće pauze, nastavljena je vanredna sjednica VSTV-a, koja je prekinuta nakon izlaganja članice Vijeća Berine Alihodžić, koja je ocijenila da je snimak autentičan, odnosno da nije montiran, kako to tvrdi predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, te ga je pozvala da podnese ostavku zbog narušenog povjerenje građana u VSTV.

Članica VSTV-a Biljana Simeunović kazala da se Tegeltija trebao izuzeti iz ove rasprave, a u tom se kontekstu pozvala na Poslovnik. Predložila je da se razgovara i o lošem stanju u pravosuđu, te o spornom načinu imenovanja članova VSTV-a.

- Upravo bih navela gospođu Željku Radović i poništavanje rokova kako bi bila ponovo izabrana za člana Vijeća – izjavila je Alihodžić.

U martu 2019. je, dodaje, Vijeće raspisalo konkurs za izbor glavnog tužitelja u Bijeljini, te je kazala da je imala saznanja da je Tegeltija obećao aktuelnom glavnom tužitelju da će ostati i nakon isteka mandata. Simeunović se, dodaje, prijavila kako bi provjerila te informacije.

- Glavni tužitelj je i dalje na toj poziciji – izjavila je Simeunović.

Na dopise koje je slala predsjedniku VSTV-a, dodala je, nikada nije dobila odgovor, niti su zaustavljeni sporni postupci imenovanja.

Kada je u pitanju imenovanje Željke Radović, istaknutala je da je objašnjenje bilo u smislu tehničkih problema. Kada je u pitanju njeno imenovanje za članicu VSTV-a, Simeunović je istaknula da su protiv nje u određenim medijima iznesene neistine kako bi se diskreditirala, a za potrebe imenovanja druge osobe na tu poziciju, kojoj je, kako je kazala, mnogo ranije ponuđena funkcija člana Vijeća. Podsjetila je da su u spornom tekstu iznesene tvrdnje da je u lobiranju za nju učestvovala "pravosudna, policijska i obavještajna struktura".

 

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Biljana Simeunović izabrana za novu članicu VSTV-a BiH

 

- Ovo vam navodim da bih ukazala da rječnik i terminologija korištena u ovom tekstu je istovjetna ili slična sa rječnikom i terminologijom koju je gospodin Tegeltija koristio u svojim javnim istupima i tekstovima vezanim za aferu nazvanu u javnosti "Potkivanje 2". Obavještajne službe, paraobavještajne službe, podmetnute, a sve opet u vezi sa SDA. Meni se to čini kao jedna uhodana matrica sa istim floskulama – izjavila je Simeunović.

Izjavila je da nema nikakve veze ni sa SDA ni sa "paraobavještajnim strukturama", što joj se imputiralo u tekstu za kojeg je indirektno optužila Tegeltiju. Nakon što je Tegeltija ustvrdio da protiv njega radi "odmetnuti dio OSA-e", Simeunović je taj članak podnijela kao prijavu i tražila od Tužilaštva da utvrdi da li postoje "pravosudna, policijska i obavještajna struktura bliske obavještajnim krugovima pod kontrolom SDA koje utječu na rad pravosudnih organa". Dodala je da nema saznanja o tome šta je Tužilaštvo BiH uradilo po tom pitanju.

- Intezivni istupi predsjednika Vijeća nakon objavljivanja izvještaja OSCE-a. Na mnogo medija su bila saopćenja, intervjui, na Twitter nalogu. Vrlo sam ih pomno pratila, a i vi ste nas obavještavali putem čuvene već Viber grupeNekoliko puta ste istakli, predsjedniče, da niste pročitali izvještaj OSCE-a, nakon čega ste se upustili u kritiku OSCE-a i to u dijelu koji se odnosi isključivo na vas, odnosno na pojedinačne predmete u kojima se spominjete, odnosno odluke disciplinskih komisija vezanih za aferu nazvanu "Potkivanje", kojima ste vi amnestirani od svake odgovornosti – izjavila je Simeunović.

Konstatirala je da je nakon zabrinjavajućih ocjena OSCE-a vezanih za rad pravosuđa u oblasti borbe protiv korupcije trebalo da predsjednik trebao prvi pročitati izvještaj i sazvati vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda. Nakon što je objavljen audio zapis razgovora Tegeltije i Buhe, predsjednik VSTV-a je, dodala je, intezivirao svoje javne istupe.

- U jednom istupu u medijima naveli ste da postoji scenarij o vašoj diskreditaciji kako bi se vaninstitucionalno preuzelo upravljanje Vijećem, kao i da bi vaša smjena značila urušavanje Vijeća i pravosudnog sistema. Iz ovakvih izjava može se zaključiti da se predsjednik, odnosno vi Milane, poistovjećujete sa Vijećem i sa pravosuđem u cjelini i da smatrate da pravosuđe ne bi moglo funkcionirati bez vas, što je apsolutna zamjena teza – izjavila je Simeunović.

Ocijenila je da rad VSTV-a nije dovoljno javan i transparentan, te da postupak imenovanja ne omogućava izbor najboljih kandidata i da se konstantno pojavljuju afere vezane za Tegeltiju. Kazala je da predsjednik VSTV-a ničim nije argumentirao tvrdnju da se osjeća nesigurnim u FBiH.

- Predsjednik Vijeća kao da ne zna da postoji formalna i moralna odgovornost – izjavila je Simeunović.

Kazala je da "svi znamo" kako je do sada Tegeltija izbjegavao odgovornost za dosadašnje afere.

- Mogu li građani vjerovati da će zaštitu svojih prava ostvariti pred sudijom čije je imenovanje dogovarano uz kafanski ručak – kazala je Simeunović.

Dodala je da je Tegeltija u Viber grupi članova VSTV-a slao linkove medija u kojima je on govorio o aktuelnoj aferi.

- Cjelokupno pravosuđe se vašim reakcijama, predsjedniče Milane, pretvorilo u reality show, a mi svi skupa u učesnike reality showa – poručila je Simeunović.

Alihodžić je ukazala na kontinuitet afera koje se vežu za Tegeltiju, te da predsjednik VSTV-a ne prihvata dobronamjerne sugestije međunarodne zajednice i javnosti.

- Imajući u vidu sve navedeno, a i vašu izjavu da bi u slučaju vaše smjene došlo do nemira, radi zaštite digniteta Vijeća i vraćanja povjerenja građana predlažem da vi, gospodine Tegeltija, date odmah ostavku na mjesto člana, a samim tim i predsjednika Vijeća. Ako to ne uradite, ja predlažem da VSTV danas smijeni Milana Tegeltiju kao člana Vijeća, odnosno da istom danas prestane mandat jer svoje dužnosti ne obavljate na pravilan i nepristrasan način. Ukoliko vi to ne učinite i ne podnesete ostavku i ukoliko Vijeće ne izglasa da vama ne prestane mandat, ja sam spremna da podnesem ostavku - izjavila je Simeunović.

11:22 Članica VSTV-a Berina Alihodžić je poručila da ne želi da bilo ko "vrijeđa njenu inteligenciju", te da je neosporno da je snimak nezakonit, ali da ima sudska praksa da se čak i takvi snimci mogu upotrijebiti kao dokaz.

Istup Berine Alihodžić je rezultirao glasnim negovoranjem prethodnih diskutantica, koje su svojim istupima štitile predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju.

- To je pravno. Ja ću sad vas pitati, predsjedniče. Kazali ste da ste znali da vas prate i prisluškuju. Da li ste to prijavili? Vjerujem da je snimak onakav, da nije montiran – ocijenila je Alihodžić.

Time je, dodaje, poljuljan ugled VSTV-a. Konstatirala je da nema pritisak i da želi časno otići u penziju za godinu dana i da je važnije da građani i kolege imaju povjerenje u VSTV.

- Ja sam spremna da dam ostavku ovog časa. Stvarno smatram da bi u ovom momentu vi trebali donijeti odluku. Do sada ste bili častan čovjek. Smatram da je zbog svega ovoga poljuljano povjerenje. Ja vas molim da podnesete ostavku i ja ću biti za to da je podržim – izjavila je Alihodžić.

Nakon njenog istupa je Tegeltija odredio petominutnu pauzu.

11:15 Jadranka Stanišić, članica VSTV-a koja je na tu poziciju izabrana kao sutkinja Vrhovnog suda RS-a, je također istaknula nezakonitost i upitnu autentičnost snimka.

- Zato raspravu o tome smatram suvišnom i smatram da se radi o zamjeni teza jer se mi, umjesto da se bavimo odgovornošću onih koji su na nezakonit način pribavili snimak, zamjenom teza bavimo time da li treba ukazati povjerenje ili ne nekome ko je dio takvih dešavanja koja nisu uopće dokazana i koja su nezakonita – izjavila je Stanišić.

Stanišić je također problematizirala objavljivanje poruke iz Viber grupe članova VSTV-a, te je osudila člana te institucije koji je poslao taj screenshot.

- Kod činjenice da smo mi u situaciji da nas se može snimati, da mi možemo biti predmet nekih nezakonito pribavljenih dokaza, nema sumnje da je nama sigurnost narušena. Mene je strah da govorim na telefon – požalila se Stanišić.

U takvim okolnostima se, dodaje, ne može raditi, a naročito se, smatra ona, ne mogu odnositi odluke. Pozvala je da se ispita ko je odgovoran za sve ovo što je VSTV-u "servirano". Požalila se i da se stalno raspravlja o "sumnjivim sadržajima" koji se odnose na predsjednika VSTV-a, te da se može raspravljati samo o zakonski utvrđenim dokazima.

- Ja smatram i dajem podršku VSTV-u na čelu sa Milanom Tegeltijom na način da se posvetimo našem profesionalnom radu. Smatram da ovaj metod rada, ovaj način razmišljanja, treba da odgovara svima - poručila je Stanišić.

11:07 I članica VSTV-a Duška Bogojević, advokatica iz Banje Luke koju je u Vijeće izabrala Advokatska komora RS-a, je stala u Tegeltijinu odbranu, tvrdeći da nikada niko od članova Vijeća nije problematizirao bilo kakav potez predsjednika te institucije, te da se danas raspravlja o nečemu što nije ni trebala biti tema.

- Ja kao advokat sam čula da postoji VSTV. Međutim, tek dolaskom u ovo Vijeće sam vidjela koja je to ogromna količina posla, obaveza i odgovornosti. Predsjednik nikad nije donio odluku jednostrano. Mi smo kolektivni organ i te odluke donosimo onako kako mi smatramo da je pravilno. Neću reći da nekada nismo pogriješili. Od četvrtka i petka niko normalan ne može ostati imun na ovo što se dešava. Mislim da se strašno zloupotrebljavaju svi naši kontakti sa bilo kim – izjavila je Bogojević.

Ocijenila je da nije potrebno razgovarati o ostavci predsjednika VSTV-a već o sigurnosti članova te institucije.

- Ono što ja zamjeram, a imala sam te sugestije na Zakon o VSTV-u i pravilnike, je da mali dio članova Vijeća, a nije to teško vidjeti ko, upravo učestvuje u filtriranju ko će biti nosilac, odnosno ko ispunjava uvjete, a ko ne ispunjava – požalila se Radović.

Predložila je da se po strani ostavi izglasavanje ili dobrovoljno davanje ostavke predsjednika VSTV-a, te da se vidi šta je to sve urađeno u ovom Vijeću u određenom vremenskom periodu.

- Ja molim ovo Vijeće da se urazumi i da nemamo vanredne sjednice. A svaka je izazvana montažama, podmetanjima, snimanjima i tako dalje. To je bio moj prijedlog jer smatram da se predsjednik Milan Tegeltija nije sam doveo u ovu poziciju nego je neko, a vrlo brzo će se utvrditi ko, doveo sve nas u jednu neugodnu situaciju – izjavila je Bogojević.

Dodala je da se stidi zbog teme o kojoj se danas raspravlja.

10:55 Članica VSTV-a Željka Radović, koja važi za osobu blisku Tegeltiji, je kazala da su članovi imali priliku da pročitaju Tegeltijina saopćenja, te da ona kao profesionalac ne može i neće da govori o nečemu što je pribavljeno na nezakonit način.

- Ako bih ja sebi danas to dozvolila, mogla bih dozvoliti sutra u sudnici – izjavila je Radović.

Ocijenila je da je potrebno razgovarati o, kako je kazala, ugroženoj sigurnosti članova VSTV-a i njihovih porodica.

- Ja svoj posao radim časno i pošteno. Ja sam prošle godine bila izložena neviđenom medijskom linču jednog portala. Niz neistina i laži izneseno je na moj račun. S obzirom da nisam nikada medijski eksponirana, radim svoj posao i prezentiram rezultate tamo gdje treba. Ja znam najbolje kako je meni bilo tu prošlu godinu, kada smo imali baš puno aktivnosti. Ja sam ulazila uzdignute glave i gledala svoje kolege u oči – izjavila je Radović.

Požalila se da nije dobila podršku kolega. Objavljeni audio zapis je, kako je kazala, potvrdio ugroženost i njene sigurnosti, a isto je istaknula i u kontekstu objavljene poruke iz Viber grupe članova VSTV-a.

- Ja sam to doživjela kao ozbiljnu poruku: "Evo, vidi šta mogu. Tvoju poruku iz interne komunikacije ja objavljujem. Znači, ja mogu i mnogo više." Tog trenutka sam shvatila da je moja sigurnost ugrožena i mi ne možemo tako lako preći preko toga. Ja se bojim i da će se nakon ove moje diskusije nešto slično i gore desiti – poručila je Radović.

Dodala je da nikada i nikome neće dozvoliti da njen obraz i njenu čast. Zastrašujuće je, tvrdi, da je neko povezuje sa predsjednikom VSTV-a i da tvrdi da je njegova kućna prijateljica.

- Ja nemam nikakve veze ni sa Banjom Lukom, ni sa Milanom Tegeltijom. Ja sam puno starija od Milana Tegeltija i kako sam ja njegova kućna prijateljica – izjavila je Radović.

Radović je kazala da ovo što se dešava je sistemski rad na destabiliziranju rada pravosuđa.

10:41 U svom uvodnom obraćanju, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je istaknuo da je sjednica sazvana zbog objavljenog snimka na kojem on razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom, te sa njom, sudeći prema snimku, dogovara imenovanje njene sestre na mjesto sutkinje.

- Ja sam rekao da se radi o montiranom audio sadržaju, da on nije zakonit i da on nije autentičan – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je i Milijana Buha izjavila da se radi o neautentičnom audio sadržaju. Međutim, priznao je da je razgovarao sa Buhom o njenom sukobu interesa ako bi njena sestra konkurisala za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.

{$galerijaFotografija}

- Činjenice koje idu uz taj audio sadržaj govore u prilog mojih tvrdnji. Tri su činjenice. Prva je da gospođa Sanja Čegar, sestra Milijane Buhe, u vrijeme kada je taj razgovor vođen je bila stručni saradnik Okruižnog suda u Banjoj Luci. I danas je ona još uvijek na toj poziciji. Druga činjenica je da sa nikim od vas nisam nikada, a to vi znate, razgovarao uopće i pominjao na bilo koji način Sanju Čegar, ni u kakvom kontekstu, a kamol u kontekstu njenog bilo kakvog protežiranja. Treća činjenica je da pojedini segmenti tog audio sadržaja su potpuno neizvodivi – kazao je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je dodao i četvrti argument koji ide u njegov prilog, a to je da on ne može sam birati nikoga već da to radi VSTV kao institucija, na prijedlog podvijeća.

- Ne pamtim kad sam zadnji put učestvovao u intervjuima – izjavio je Tegeltija.

Dodao je da je za njega mnogo važnije pitanje sigurnosti, zakonitosti i ambijenta u kojem nosioci pravosudnih funkcija mogu obavljati svoj posao.

- Apsolutno je jasno da se radi o nezakonitosti, nezakonutoj montaži. Da se nosioci pravosudnih funkcija, u ovom slučaju predsjednik Vijeća, nezakonito prate, snimaju, uhode, nadziru, ja moram da kažem. Sve što sam rekao u svom zadnjem intervjuu povodom ovoga mogu ići na poligraf. Na svaku činjenicu koju sam rekao – izjavio je predsjednik VSTV-a.

Spomenuo je i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, za kojeg je rekao da vjeruje da je častan čovjek, te je rekao da ga je Mehmedagić obavijestio da se protiv njega vode nezakonite obavještajne radnje.

- To traje dugo vremena – izjavio je Tegeltija.

Predsjednik VSTV-a je istaknuo upitnost sigurnosti Vijeća, te da se sa time trebaju zabaviti nadležni organi.

- Definitivno je da ovo ulijeva strah u ljude, strah u nosioce pravosudnih funkcija, koji je potpuno prirodan i potpuno razumljiv – ocijenio je Tegeltija.

To, dodaje, stvara nesigurnost u društvu i sistemu u kojem članovi Vijeća djeluju. Ocijenio je da je ovo veoma značajno pitanje, ne samo za članove Vijeća i pravosudne zvaničnike već i za sve građane BiH. Požalio se i na reakciju dijela međunarodne zajednice, koji su, kako je kazao, poprilično snažno reagirali na ovaj slučaj.

10:27 Današnjoj sjednici VSTV-a ne prisustvuje predstavnik Suda BiH Dragomir Vukoje, koji je, kako je potvrdio Tegeltija, na bolovanju. Od 15 članova VSTV-a, sjednici prisustvuje njih 14. 

Tegeltija je, podsjetit ćemo, snimljen dok razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na mjesto sutkinje u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

- Meni si prvo ti, da sačuvamo tvoju poziciju, a Sanju ćemo rješavati. Ako se otvori negdje pozicija, tipa Bosanska Gradiška, Prijedor, pi*** materina, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo – kazao je Tegeltija Buhi u telefonskom razgovoru.

Ovu aferu su osudile sve relevantne međunarodne organizacije i institucije koje djeluju u našoj zemlji, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade SAD-a u BiH. Gotovo jednoglasna poruka svih međunarodnih predstavnika jeste da je ovom aferom narušen integritet VSTV-a.

Jedna od otvorenih mogućnosti kada je današnja sjednica u pitanju jeste Tegeltijina smjena, za što je potrebna podrška dvije trećine članova Vijeća. Ukoliko ne dođe do smjene, protiv Tegeltije će sasvim sigurno biti pokrenut disciplinski postupak.

VSTV, 03.12.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.