Žuti alarm za područje Kantona Sarajevo zbog magle po kotlinama

objavljeno: 26.12.2017. u 10:48

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, zbog pojave magle po kotlinama, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH.

 

U izvještaju se navodi da je u Bihaću, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom.

Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.  

Kada je riječ o zagađenju okoline, prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona,  kvalitet zraka za 25. decembar odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

U dijelu izvještaja koji se odnopsi na vodostaje, navedeno je vodostaj rijeke Save i dalje u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Na području Tuzlanskog kantona, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,30 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m..

U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.