open-navfaktor-logo
search
Sjajna priča
Utrka u gradu na Bregavi: Uroš Gutić i Lusija Kimani pobjednici Stolačkog cenera
Više od 300 takmičara uzelo je učešće na utrci Stolački cener, dugačkoj deset kilometara i to kroz najljepše dijelove Stoca.
22.05.2021. u 11:27
get url
text
get url
text

Na kraju su najbrži bili Uroš Gutić i Lusija Kimani, javlja Anadolu Agency (AA). Gutić je iza sebe ostavio Aliju Imamovića i Emira Hastora.

Finiš utrke bio je neizvjestan, a tek pred samim ciljem Gutić, kojem je potom pozlilo pa je morala intervenisati Hitna pomoć, uspio je pobjeći Imamoviću.

Pobjenica u ženskoj konkurenciji očekivano je bila Kimani.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, a ministar Rašid Hadžović u svom obraćanju na početku kazao je kako vjeruje da će Stolački cener postati tradicija koja će svake godine u ovaj gradić privlačiti veliki broj gostiju.

- Raduje broj prijavljenih takmičara, a meni je posebno drago što danas tu imamo veliki broj ljudi iz drugih gradova u Bosni i Hercegovini, kao i iz zemalja regiona - naveo je Hadžović.

{$galerijaFotografija}

Prema riječima jednog od organizatora Sanela Marića, ideja o Stolačkom ceneru nastala je spontano, ali je već sada jasno da je bila odlična.

- Okupila se kvalitetna ekipa koja je imala želju da kroz aktivizam uradi dobru promociju našeg grada. Takmičari danas imaju priliku uživati u ljepotama Stoca. S obzirom na dobar odziv, siguran sam da će ovo u budućim godinama rasti. Vrijeme je da se okrenemo zdravom životu, posebno nakon godine u kojoj smo bili zatvoreni - izjavio je Marić.

Osim glavne utrke čija staza je bila dugačka deset kilometara, organizovana je i utrka na dva kilometra na kojoj su učešće uglavnom uzeli rekreativci iz Stoca. Najbrži je bio Abid Šarić.

Utrka je inače započela u gradskom parku pored biste velikog stolačkog pjesnika Maka Dizdara, a program je kasnije nastavljen na sportskom igralištu stolačkih škola, gdje su se dječaci pionirskog uzrasta takmičili za titulu najbolje omladinske futsal ekipe na turniru Iskra kup.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.