Utrošeni milioni, a ne nazire se kraj gužvama: Zašto novi granični prijelaz u Metkoviću još nije u funkciji?

Objavljeno: 18.04.17 u 21:51

Dok su na graničnim prijelazima u Hrvatskoj proteklih dana zabilježene ogromne gužve, novi Schengenski prijelaz u Metkoviću gotovo dva mjeseca kasni s otvaranjem jer nema upotrebnu dozvolu, prenose hrvatski mediji. 

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Zbog niza propusta prilikom gradnje prijelaza vrijednog 20 miliona kuna, koji je potpuno neuvjetan za intenzivan promet vozila, upitni su tehnički prijem i upotrebna dozvola. Novosagrađeni prijelaz ima samo dvije ulazne i izlazne trake i na njemu se ne mogu mimoići dva autobusa. Definitivno, to nije moderan i prostran granični prijelaz, kakav diktira Evropska unija, nego uzak i skučen objekt koji se nikako ne može nazvati “vratima Europe”, piše Jutarnji.

Stoga je realno ponovo očekivati velike gužve i zastoje u Ulici Stjepana Radića u Metkoviću, kojom prolaze mnogi Bosanci i Hercegovci na putu ka moru, koja je i dosad bila usko prometno grlo.

Dodatni problem je što preseljenjem prijelaza na novu lokaciju bliže Metkoviću stanovnici ovoga grada neće moći normalno živjeti u svojim kućama. Problem je veći nakon pooštrenja graničnih kontrola na vanjskim granicama Evropske unije. U ovakvim okolnostima, budu li se provodile stroge granične kontrole svih putnika i automobila, središte Metkovića bit će potpuno prometno paralizirano. Unatoč tome, prijelaz je rađen u Ulici Stjepana Radića, na samom izlazu iz Metkovića, na neuvjetnoj lokaciji, po direktivi Evropske unije koja insistira na tome da se granični prijelazi grade tačno na graničnoj crti dviju zemalja, u ovom slučaju Hrvatske i BiH, bez obzira na probleme koje će ta nova lokacija stvarati lokalnom stanovništvu.

Stanovnici Ulice Stjepana Radića više su puta podsjećali državne institucije da u jednom danu u turističkoj sezoni preko graničnog prijelaza Doljani u RH uđe oko šest hiljada vozila, što zahtijeva širi prijelaz s većim brojem traka, no na njihove molbe i apele nikakav odgovor nisu dobili. Ljuti na državnu, ali i lokalnu vlast, pripremaju proteste pa u konačnici i blokadu graničnog prijelaza.

Gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur naglašava da je Grad Metković u stalnim razgovorima s nadležnim državnim institucijama oko prijelaza. 

- Nikome se ne sviđa stanje na graničnom prijelazu. U pregovorima smo s ministarstvima finansija i vanjskih poslova da se riješi problem prijelaza jer je ovakvo stanje neodrživo. Ako bude trebalo, i ja ću protestovatis građanima iz Ulice Stjepana Radića - istaknula je Ujdur.

Iz Ministarstva finansija, koje je nadlaženo za granicu tvrde kako granični prijelaz ipak može dobiti upotrebnu dozvolu.

- Očekujemo tehnički pregled i izdavanje upotrebne dozvole u idućih mjesec dana - pojasnili su u Ministarstvu finansija.

Što se tiče primjedbi stanovnika koji najavljuju proteste ističući da je prijelaz preuzak za promet vozila i autobusa te da će se stvarati velike gužve, u ovom ministarstvu drže da ne bi trebalo biti velikih gužvi na izlazu iz Republike Hrvatske jer će prostor između RH i BiH služiti za čekanje na ulaz u BiH. Osim toga, na graničnom prijelazu nije moguć promet teretnih vozila i kamiona, podsjetili su u Ministarstvu finansija, koje je investitor ovog projekta. Na pitanje zbog čega nije prijelaz proširen prema brdu ili koritu rijeke Neretve kako bi se dodala još jedna traka, odgovaraju da je granični prijelaz sagrađen sukladno mogućnostima koje su definirane vodotokom rijeke Neretve i konfiguracijom terena.