open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Utvrđen koeficijent za obračun i isplatu naknada demobilisanim borcima
Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku kojom je utvrdila koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne egzistencijalne naknade demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za period oktobar – decembar 2022. godine.
08.12.2022. u 12:59
get url
text

Visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za ovaj period utvrđuje se na osnovu koeficijenta i odredbi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Kako je obrazloženo, predloženi koeficijent 1 (jedan), uz primjenu iznosa utvrđenog u članu 22. Zakona, treba obezbijediti mjesečne isplate sredstava demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period oktobar - decembar 2022. godine, u iznosima koji su u skladu sa odobrenim Budžetom Federacije BiH za 2022. godinu.

Osiguranjem ovih sredstava uređuju se prava, uslovi i postupak za ostvarivanje prava demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Na ovaj način će se ispoštovati dosljedna primjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Za realizaciju ove odluke osiguran je novac u Budžetu FBiH za 2022. godinu.

Inače, Transfer za implementaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica - novčana egzistencijalna naknada u ovoj godini iznosi ukupno 50.000.000 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.