open-navfaktor-logo
search
Formirana i komisija
Utvrđuje se odgovornost policajaca koji su šest osoba sproveli u pogrešan karantin
Policijska uprava Banja Luka utvrdit će odgovornost i sprovesti unutrašnji postupak protiv policijskih službenika koji su u ponedjeljak izvršili pratnju vozila sa šest građana, državljana BiH od Jakupovaca, kod Laktaša do Studenskog centra "Nikola Tesla", umjesto do Srednjoškolskog đačkog doma u Banjoj Luci, kako bi utvrdili kako je došlo do ove greške.
29.04.2020. u 11:00
get url
text

- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka nisu nadležni za prijem i smještaj građana u Studentski centar, jer je Uputstvom za organizovanje i sprovođenje karantina na graničnim prijelazima i u lokalnim zajednicama i dogovora odgovornog tima, obaveza policijskih službenika pratnja osoba od karantina sa graničnog prijelaza, do karantina koji su određeni odlukom Grada odnosno Općine, a smještaj vrši odgovorni Tim imenovan od lokalne zajednice - navodi se u saopćenju iz Policijske uprave Banja Luka.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a formiralo je Komisiju za ispitivanje događaja u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci od 27. aprila, koju čine predstavnici zdravstvenog sektora, inspekcije, sektora civilne zaštite i ovog izolacijskog centra karantinskog tipa.

- Komisija će u najkraćem mogućem roku podnijeti izvještaj ministru zdravlja i socijalne zaštite RS-a radi utvrđivanja tačnih okolnosti i odgovornosti pojedinih osoba u sprovođenju protokola za smještaj osoba u karantine - navodi se u saopćenju iz Ministarstva.

Podsjećaju da je štab za vanredne situacije RS-a donio niz zaključaka koji se tiču uspostavljanja i funkcionisanja karantina i izolacijskih objekata karantinskog tipa, kao i da su svi zaključci dostupni su na internet stranici Vlade RS-a.

Ministarstvo izražava žaljenje zbog neugodnosti koju su doživjele osobe koje su učesnici ovog događaja, navodi se u saopćenju.

Kako je jutros izjavio Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, šest osoba je umjesto u lokalni karantin dopraćeno u Studentski centar "Nikola Tesla" u kojem su smještene osobe pozitivne na koronavirus koje nemaju simptome. Nakon što je otkrivena greška ove osobe su smještene u karantin u Centru "Zaštiti me" u odvojene sobe, a bit će testirani na koronavirus 3. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.