Utvrđeno kod starijih: Ovo rizikujete predugim spavanjem

Objavljeno: 01.03.17 u 22:07

Među osobama starije dobi, koje spavaju više od devet sati, američki naučnici su otkrili veći broj oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Ako spavate duže od devet sati obavezno otiđite ljekaru FOTO: ILUSTRACIJA
Ako spavate duže od devet sati obavezno otiđite ljekaru FOTO: ILUSTRACIJA

Izostanak volje kod takvih pojedinaca da ujutro ustanu iz kreveta smatraju simptomom, a ne uzrokom promjena koje se događaju u njihovom mozgu i koje obično vode u demenciju.

Vjeruju i da jednostavno prisiljavanje osobe da noću spava kraće neće rezultirati manjim rizikom od obolijevanja od ove bolesti.

Američki naučnici su ustanovili da je kod osoba prosječne životne dobi od 72 godine, koje su tokom desetgodišnjeg razdoblja neprestano noću spavale više od devet sati, mogućnost obolijevanja od Alzeimerove bolesti i sličnih oblika demencije, bila dvostruko veća nego kod ostalih koji su spavali manje od devet sati.

- Starije osobe koje primijete da u dužem vremenskom razdoblju noću spavaju duže od devet sati, trebale bi se podvrgnuti pregledu koji bi potencijalno otkrio probleme s otežanim pamćenjem i razmišljanjem te s lošijim kognitivnim sposobnostima - kazao je voditelj studije dr. Matthew Pase s Boston University.

Ranija istraživanja pokazala su i da su česte digresije u govoru kod starijih osoba indicija za blaži kognitivni poremećaj koji se može razviti u Alzheimerovu bolest.

Druge studije pokazale su da je konstantno duže spavanje i kod mlađih ljudi nerijetko znak da u pozadini postoji zdravstveni problem, poput depresije, raka ili neurološkog propadanja.