Uvažena žalba Tužilaštva KS: Sud ponovo odlučuje o pritvaranju Eseda Radeljaša

Objavljeno: 13.11.17 u 16:18 Autor: E. F.

Vrhovni sud FBiH uvažio je u potpunosti žalbu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na nedavno donesenu sudsku odluku da se Esed Radeljaš, optuženi za višestruka krivična djela, pusti na slobodu. 

Radeljaš prilikom njegovog izlaska iz pritvora FOTO: ARHIV
Radeljaš prilikom njegovog izlaska iz pritvora FOTO: ARHIV

To znači da će Kantonalni sud u Sarajevu ponovo odlučivati o pritvaranju optuženog u predmetu "Blok", potvrđeno nam je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. 

Radeljaš je iz pritvora izašao 3. novembra nakon što je Sudsko vijeće kojim predsjedava Jasenko Ružić prihvatilo prijedlog odbrane da se optuženi pusti na slobodu, jer mu boravak u pritvoru ugrožava zdravlje. 

Tužilac Senad Osmić i tada se usprotivio ovom prijedlogu. 

Zajedno sa Radeljašem, u predmetu "Blok" su optuženi i Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić.

Oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad, tereti se da je Radeljašu nezakonito omugućio isplatu više od milion maraka iz budžeta Općine za zemljište koje je on 2006. godine Općini platio 51.340 KM.

Optužnica tereti Radeljaša za ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara, a ostale za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, dok se Horo tereti i za pranje novca.