Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da je na popisu zemalja s kojima EU, pa tako i Hrvatska, otvara granice i Srbija za koju su prije pet dana, kao i s BiH, Makedonijom i Kosovom, uvedene strožije mjere na granicama. 

- Mi smo i kao i dalje zemlja predsjedavajući bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH - pojašnjava Božinović. 

Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da će se u sklopu zajedničke odluke EU otvoriti i prema Srbiji, dok će hrvatske vlasti na popis zemalja, kako je Božinović jučer i najavio, dodati i BiH, ako je ne bude na popisu Evropske unije.

Božinović je potvrdio da će Hrvatska otvoriti granice i sa Srbijom i s BiH, bez obzira na to hoće li se BiH naći na popisu Evropske unije.

- Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice - kazao je Božinović za N1.