open-navfaktor-logo
search
Osuđen u Splitu
Uz ministarsku plaću u FBiH iz Hrvatske primao i penziju: Zdravko Boras ponudio ostavku
Ministru Borasu je dokazano da je od februara 2015. godine do kraja aprila 2016. godine primao invalidsku penziju iz Republike Hrvatske na koju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar MUP-a ZHK
05.12.2019. u 15:15
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona Zdravko Boras danas je predsjedniku Vlade ZHK, svoj mandat u Vladi stavio na raspolaganje, navodi se u  šturom saopćenju objavljenom na zvaničnoj web stranici Vlade. 

Općinski sud u Splitu donio je prvostepenu presudu kojom je ministar Boras osuđen zbog krivičnog djela prevara na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana koja se neće izvršiti ukoliko isti u roku od 3 godine ne počini drugo krivično djelo. 

Ministru Borasu je dokazano da je od februara 2015. godine do kraja aprila 2016. godine primao invalidsku penziju iz Republike Hrvatske na koju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar MUP-a ZHK. 

Zdravko Boras svjesno HZMO-u nije prijavio svoje zaposlenje u Federaciji u BiH, i to u "cilju da nezakonito prima invalidsku penziju", te je državu oštetio za 95 hiljada i 491 kunu, odnosno oko 25.200 maraka. Mjesečno je primao 6.500 kuna ili oko 1.700 maraka. Boras je zasnovao radni odnos, a to nije prijavio, očito vjerujući da za to u Hrvatskoj niko neće saznati. Okrivljeni je i prije ovog inkriminiranog razdoblja nezakonito primao penziju jer je bio zaposlen u Federaciji BiH

VEZANI TEKST-  Osuđen Zdravko Boras: U BiH primao ministarsku plaću, u Hrvatskoj uzimao penziju od 1.700 KM

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.