Uz najviše državne počasti: Sahranjen bivši kosovski premijer Bajram Rexhepi

Objavljeno: 22.08.17 u 20:18

Bivši kosovski premijer Bajram Rexhepi (63) sahranjen je danas na groblju u Šipolu, u Mitrovici, u prisustvu nekoliko hiljada građana i uz najviše državne počasti i počasne plotune.

Sahrani su pored porodice, prijatelja i kolega, prisustvovali predsednik Kosova Hashim Thaci, odlazeći premijer Isa Mustafa, mnogobrojni kosovski ministri i poslanici, Ali Ahmeti, jedan od političkih lidera Albanaca iz Makedonije, i Jonuz Musliu, jedan od lidera Albanaca iz Preševske doline, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlazeći predsednik Skupštine Kosova i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je u svom govoru istakao da je Kosovo izgubilo velikog čoveka koji je mnogo dao za zemlju.

- Bol je velika. Izgubili smo čoveka velikih ljudskih vrednosti, savršenog roditelja, retkog medicinskog humanistu, časnog političara. Izgubili smo lekara koji je obukao uniformu Oslobodilačke vojske Kosova kako bi lečio rane slobode, a nakon rata je postao političar kako bi lečio rane mira - kazao je Veseli.

Veseli je naglasio da je Rexhepi referenca za lekare i mlade, te da će ostati simbol Kosova i grada Mitrovice gde je živeo i radio.

Na sahrani je govorio i predsednik opštine Mitrovica Agim Bahtiri. On je ocenio da je Rexhepi bio čovek ujedinjenja koji je mnogo uradio za zemlju.

Bahtiri je podsetio da Rexhepi kao premijer Kosova tokom nemira marta 2004. nije sedeo u kancelariji, nego je izašao među demonstrante i dobio je podršku naroda.

- Koliko nas boli, toliko smo i ponosni što smo imali ovog čoveka koga je poznavalo ne samo Kosovo, nego i ceo svet. Strane diplomate su uvek uz njega i podržavale ga jer je imao dobre ideje i to čini čast porodici i nama - kazao je Bahtiri.

Kovčeg sa telom preminulog Rexhepija, koji je juče preminuo posle duže bolesti u bolnici u Turskoj, jutros je na prištinskom aerodromu "Adem Jashari" dočekan od strane pripadnika Garde Bezbedonosnih snaga Kosova. Potom su organizovani odavanje počasti preminulom Rexhepiju u holu Skupštine Kosova i komemoracija u Nacionalnom pozorištu Kosova u Prištini. Odavanje počasti je potom organizovano i u Skupštini opštine Mitrovica.

Povodom smrti prvog posleratnog kosovskog premijera, predsednik Kosova Hashim Thaci proglasio je današnji dan Danom žalosti na Kosovu.