Zimski napitak

Uz ove savjete napravit ćete najbolju toplu čokoladu na svijetu

Objavljeno: 09.01.2019. u 16:36

Čokolada mora biti doista kvalitetna, pa ako želite priuštiti savršenstvo odvojite možda koju marku više

Rijetko šta može bolje prijati u sniježna i siva popodneva od šoljce vruće čokolade. Iako u prvi mah djeluje vrlo jednostavno pripremiti savršenu šoljicu ovog omiljenog napitka stvari u praksi i nisu tako jednostavne. Kako bi izbjegli “pudingastu“ strukturu, gorčinu u okusu i slične pogreške donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli koristiti.

Koristite čokoladu, a ne kakao u prahu

Čokolada mora biti doista kvalitetna, pa ako želite priuštiti savršenstvo odvojite možda koju marku više. Svakako bi bilo dobro odabrati tamniju čokoladu s više od 60% kakaa.

Začini

Poigrajte se sa začinima. Odličan izbor su zvjezdasti anis koji je ludo aromatičan, cimet, sjemenke vanilije i primjerice kardamom.

Tostirajte svoje začine

Kako biste postigli intenzivniji okus. Začine lagano tostirajte prije same pripreme napitka.

Zaslađivači

Izbjegavajte koristiti bijeli šećer. Osim što je prilično štetan za organizam donosi predominantnu slatkoću samom napitku pa je bolje uzeti neki od prirodnih zaslađivača (med, smeđi šećer, kokosov šećer..)

Mlijeko

Sad nemojte brojati kalorije i zato mlijeko s malim postotkom mliječne masti ovaj put ostavite na polici. Slatko vrhnje i vrhnje za kuhanje također jer će cijela priča biti preteška, tako da se odlučite za punomasno mlijeko.

Prstohvat soli

Obično se stavi sasvim mali prstohvat cvijeta soli pri izradi slatkog s karamelom i čokoladom pa je tako i u ovom slučaju jer sol naglašava slatkoću (koliko god to kontradiktorno zvučalo).

Recept:

1 čajna kašika kardamoma

1 zvjezdasti anis

1 štapić vanilije

prstohvat naribanog đumbira

1 l punomasnog mlijeka

150 g čokolade s više od 60% kakaa

1 štapić cimeta (ili čajna kašika)

Lagano tostirati kardamom, a zatim u istu posudu uliti mlijeko. Ubaciti zvjezdasti anis, manji štapić cimeta te sjemenke vanilije. Pustiti na laganoj vatri (idealno na temperaturi od 80°C) poklopiti posudu i pustiti mlijeko da apsorbira arome začina. Pred sam kraj možemo dodati đumbir na koju minutu. Pripremimo drugu posudu u koju stavimo čokoladu, a zatim je prelijemo procijeđenim mlijekom. Konstantno morate miješati pjenjačom, a kad ste dobili homogenu smjesu probajte. Ako nedostaje slada dodajte malo kokosovog šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača.

Izvor:   Jutarnji.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]