open-navfaktor-logo
search
Prva ispitivanja
Vakcina AstraZenece slabije djeluje protiv južnoafričkog soja koronavirusa
Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca objavio je da njihova vakcina protiv koronavirusa, razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od južnoafričke varijante COVID-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.
07.02.2021. u 10:07
get url
text

Studija južnoafričkog Univerziteta Witwatersrand i Univerziteta Oxford pokazala je da vakcina ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

-U prvoj i drugoj fazi ovom malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti, prije svega zbog južnoafričke varijante B.1.351 - kazao je glasnogovornik AstraZenece za Financial Times.

Prema ovom listu, nijedan od više od 2.000 učesnika ispitivanja nije hospitaliziran ili umro.

-Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost vakcine protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe - kazao je glasnogovornik AstraZenece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.