open-navfaktor-logo
search
Tokio 2021.
Vakcina nije uvjet za održavanje Olimpijskih igara narednog ljeta
Vakcina nije uslov za održavanje odgođenih Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara sljedeće godine, rekao je u petak izvršni direktor Igara u Tokiju, prenosi Anadolu Agency (AA).
04.09.2020. u 16:22
get url
text

Toshiro Muto obratio se javnosti nakon sastanka radne grupe s vladinim predstavnicima, stručnjacima za zarazne bolesti i japanskim olimpijskim zvaničnicima. To je prvi od nekoliko sastanaka na visokom nivou koji se bave pandemijom COVID-19 dok Tokio pokušava otkriti može li održati igre naredne godine.

- Vakcina nije preduvjet. Međunarodni olimpijski komitet i Svjetska zdravstvena organizacija već su razgovarali o ovom pitanju. To nije uslov za održavanje igara u Tokiju 2021. Vakcina nije uslov. Naravno, ako se razviju vakcine, to ćemo zaista cijeniti. A, za igre će to biti sjajno. Ali, ako me pitate je li to uvjet - nije - rekao je Muto.

Sastanci radne grupe tokom sljedećih nekoliko mjeseci baviće se problemima poput ulaska sportista u Japan, testiranja na COVID-19, mjera za zaštitu prostora, antivirusnih mjera u olimpijskom selu, pitanjem migracija i statusa navijača.

- Što se tiče gledalaca, još nemamo nikakve uslove, ali voljeli bismo izbjeći prazna borilišta - naglasio je Muto.

Ljetne olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. jula do 9. augusta ove godine, ali su prolongirane zbog globalne pandemije novog koronavirusa. Novi termin održavanja je od 23. jula do 8. augusta naredne godine. Ista je odluka donesena za Ljetne paraolimpijske igre, čiji je novi termin održavanja od 24. augusta do 5. septembra 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.