open-navfaktor-logo
search
Iz reda Srba
Vanja Bjelica-Prutina nova predsjednica Centralne izborne komisije
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) je na današnjoj sjednici provela proceduru izbora predsjednika Centralne izborne komisije BiH.
16.03.2020. u 16:07
get url
text

Komisija je birala između dva člana CIK-a BiH iz reda srpskog naroda Vanje Bjelica-Prutina i Jovana Kalabe.

- Nakon sprovedene procedure, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa Poslovnikom o radu donijela odluku da će dužnost predsjednice CIK-a BiH do 30. juna 2020. godine obavljati Vanja Bjelica-Prutina - saopćeno je iz CIK-a.

Sjednici su prisutvovali svi članovi Centralne izborne komisije BiH.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda Ostalih obavljat će funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec.

- Zbog situacije u BiH u vezi sa pandemijom virusa COVID-19, a kako bi se spriječila mogućnost širenja, CIKBiH će u narednom periodu sa medijima komunicirati putem saopćenja, e-maila i telefonskim putem. Obraćanje predsjednice CIKBiH medijima će biti upriličeno čim se za to steknu uvjeti - naveli su iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.