Vanredno obraćanje Vučića o Kosovu: Podržavam koaliciju sa Haradinajem, nećemo opet paliti džamije

Objavljeno: 12.09.17 u 21:17

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od oktobra počinje nova faza unutrašnjeg dijaloga oko Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  FOTO: ARHIV
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić FOTO: ARHIV

- Prije nekoliko mjeseci, pozvao sam javnost naše zemlje da počnemo da govorimo o Kosovu jer je to suština naše političke sadašnjosti i budućnosti. U zavisnosti od Kosova, imat ćemo manje ili više sigurnu sadašnjost i budućnost. Zadovoljan sam što su do sada neki iznijeli podršku, ali i kritiku. Večeras sam izašao pred vas jer želim da vam kažem da od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga - rekao je Vučić u vanrednom obraćanju javnosti, prenosi Blic.

Predsjednik Srbije je naveo i da je pripremljen izvještaj o svemu što je do sada urađeno tokom protekle četiri godine kada je riječ o dijalogu oko Kosova i koji će svi moći da pročitaju. On je istakao da će dijalog biti nastavljen uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih faktora.

- Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova, jednog od ključnih pitanja za budućnost Srbije - rekao je Vučić i precizirao da, prema procjenama, na Kosovu sada živi između 110.000 i 120.000 Srba.

Vučić je naveo da taj dijalog treba da bude "na više nivoa i kroz koncentrične krugove, te da bude odgovoransa jasnim ciljevima".

Predsjednik Srbije je kazao da u dijalog treba da budu uključeni "svi relevantni akteri" i da pokažu, kako je rekao, "poštovanje prema onima koji misle drugačije" i zamolio Vladu Srbije da pomoge u koordiniranjuu pojedinih skupova, dodavši da je razgovarao o tome s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada to i da uradi.

Vučić je naveo da, kada god ide u Brisel na razgovore "ima mučninu u stomaku" i da zna da se ništa neće desiti, ali je to zaduženje političara, i da je za to dobio podršku na izborima.

Govoreći o odluci Srpske liste da uđe u vladu Ramuša Haradinaja, on je istakao da nije uticao na odluku da li će oni ući u vladu.

- Kao predsjednik Srbije, kažem da podržavam njihov ulazak u Haradinajevu vladu. I to kažem čiste savjesti. Naime, postojale su tri opcije poslije izbora: prva je bila da Srbi podrže novu vladu, novih snaga Aljbina Kurtija i Samoopredjeljenja, a oni se otvoreno zalažu za Veliku Albaniju - precizirao je Vučić.

Drugi izbor je bio, kako kaže, da ne podrže nikoga i ocijenio je da bi to bio "nikakav izbor" kojim se ništa ne bi dobilo.

- Treća opcija je bila da podrže Haradinajevu vladu, koji za Srbiju ostaje ratni zločinac. Time nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i svoju djecu. Zamislite da su Srbi rekli ide se na nove izbore, šta bi onda rekli kad bi Albanci počeli da ih napadaju. Da palimo džamije kao 2008. zbog neodgovorne politike - rekao je Vučić.

On je naglasio da je ovo prvi put da Albanci ne čine većinu u Skupštini Kosova.

- Prvi put imamo nešto u svojim rukama, od 1999. godine, od 2004. godine - rekao je Vučić.