open-navfaktor-logo
search
Evropski komesar
Varhelyi: Povlačenje entiteta RS iz institucija udaljava BiH od evropskog puta
Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi je nakon današnjih sastanaka sa državnim čelnicima i liderima političkih stranaka u Sarajevu kazao "kako se politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju posvetiti dijalogu".
24.11.2021. u 15:07
get url
text

- Čestitam Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Susreo sam se sa političkim predstavnicima BiH, stranaka iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara. Naglasio bih evropsku perspektivu BiH. Moja poruka političkim liderima je da se posvete dijalogu. BiH ima na raspolaganju sredstva za izgradnju infrustrukture, ali se mora djelovati. Mora se napraviti zelena i digitalna modernizacija, izbacivati ugalj iz upotrebe.

Državne institucije moraju biti funkcionalne, u suprotnom neće imati novac iz namijenjenih fondova. Također, da bi se ostvarile ove pogodnosti moraju se donijeti političke odluke.

Političkim liderima kažem da prihvate pomoć Evropske unije. Bilo kakve blokade ne idu nikome u prilog - kazao je Varhelyi na press konferenciji.

VEZANI TEKST - Komšić: Četiri važne poruke evropskog komesara Varhelyija

Mađarski diplomata istakao je sljedeće:

- Od svih političkih lidera da se vrate na put reforme, na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Očekujem maksimalan funkcionalan angažman Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine. Retorika podjela unazaduje zemlju. 

Povlačenje entiteta Republika Srpska iz institucija udaljava BiH od evropskog puta, a to će imati ekonomske posljedice za građene, privrednike... Rješenje je u dijalogu u institucijama.

Na press konferenciji prisutni novinari nisu imali mogućnost da postavljaju pitanja Varhelyiju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.