open-navfaktor-logo
search
Razmjena kritika
Varnice u SAD-u: Trump nazvao Bidena glupim pa zatražio izvinjenje
Američki republikanski predsjednik Donald Trump, kojeg je demokratski protivkandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Joe Biden optužio da upravljanjem koronakrizom dovodi u opasnost živote, nazvao je u ponedjeljak Bidena "glupim" i zatražio izvinjenje zbog navodne antivakserske retorike.
08.09.2020. u 07:56
get url
text

Zaostajući u nacionalnim ispitivanjima javnog mnijenja, dok se broj smrti povezanih s koronavirusom približava 190.000, Trump je pokrenuo napad na bivšeg potpredsjednika koji mu je protukandidat na predsjedničkim izborima 3. novembra, kao i na Bidenovu kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Harris.

Trump je najavio kako će vakcina protiv virusa biti spremna za primjenu u rekordnom vremenu, možda i prije izbora, pokrenuvši pitanja o tome bi li politički pritisak mogao dovesti do toga da se vakcina stavi u upotrebu prije nego se potvrdi kao sigurna.

Harris je s tim u vezi rekla da ona ne bi vjerovala Trumpu oko vakcine prije izbora, dok je Biden, kritizirajući Trumpov odgovor na koronakrizu, pozvao Amerikance da poslušaju naučnike. Kritičari optužuju Trumpa da je potkopavao ugled naučnika tokom koronakrize.

- Biden i njegova vrlo liberalna sukandidatkinja, najliberalnija osoba u Kongresu, koja po mom mišljenju nije kompetentna i mogla bi uništiti ovu zemlju i ovu ekonomiju, trebaju se odmah izviniti za bezobzirnu retoriku protiv vakcine kojom trenutno govore – izjavio je Trump.

Aktuelni predsjednik je Bidena nazvao glupim. Trump je također pozdravio oporavak američkog tržišta rada od recesije izazvane koronavirusom, sugerirajući da bi Biden poništio taj napredak.

Također je nastojao sebe prikazati kao onog ko je najbolje pozicioniran za obnovu ekonomije, uprkos kritikama da je njegovo početno odbijanje da prihvati postojanje prijetnje od koronavirusa dovelo do zdravstvene krize i recesije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.