open-navfaktor-logo
search
Sveta stolica
Vatikan o izraelsko-palestinskom pitanju: Podrška dvodržavnom rješenju unutar granica prije 1967.
Iz Vatikana je poručeno kako u kontekstu izraelsko-palestinskog pitanja podržavaju dvodržavno rješenje unutar granica prije 1967. te kako vjeruju da mir napokon može zavladati u svetoj zemlji koju vole jevreji, kršćani i muslimani, javlja Anadolu Agency (AA).
21.05.2020. u 10:13
get url
text

Iz vatikanskog Ureda za štampu navedeno je kako je glavni pregovarač za Palestinu Saeb Erekat razgovarao sa sekretarom Svete stolice za odnose s državama, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Erekat je tokom razgovora izvijestio Vatikan o "najnovijim dešavanjima na palestinskom teritoriju i mogućnosti jednostrane primjene suvereniteta Izraela na nekim palestinskim teritorijima te daljnjem ugrožavanja mirovnog procesa". Naglašeno je da Vatikan poštuje međunarodno pravo i vezane rezolucije Ujedinjenih naroda.

- Neizostavan je element da dva naroda žive jedan uz drugi, u dvije države unutar granica prije 1967. godine, što je i međunarodno priznato. Vatikan pomno prati situaciju i izražava zabrinutost zbog koraka koji bi mogli ugroziti dijalog - piše u saopćenju.

Vatikan se nada da će Izraelci i Palestinci uskoro naći mogućnost pregovora o direktnom dogovoru uz pomoć međunarodne zajednice. Zaključeno je kako mir napokon može zavladati u svetoj zemlji koju vole jevreji, kršćani i muslimani. Američki predsjednik Donald Trump uz prisustvo premijera Izraela Benjamina Netanyahua 28. januara 2020. predstavio je takozvani bliskoistočni mirovni plan. U okviru plana, Trump je kazao kako prihvataju da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela te da je ovo posljednja prilika za nezavisnu palestinsku državu i Palestince.

Novi američki mirovni plan omogućio bi Izraelu da anektira sva svoja naselja zajedno sa strateškom dolinom Jordana. Palestincima bi bila dopuštena ograničena autonomija na nekoliko dijelova teritorija s glavnim gradom na periferiji Jerusalema, ali samo ako ispunjavaju stroge uvjete. Trump je poručio da je to posljednja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorički odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.