open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Vatreni Raspudić u borbi za saborsku fotelju: Nećemo dopustiti da se BiH pretvori u srpsko-bošnjačku federaciju
Čelnici Mosta danas su predstavili svoju listu za 11. izbornu jedinicu - dijasporu i saradnju s Hrvatskom republikanskom strankom te poručili hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da konačno mogu birati autentične i karakterne predstavnike.
12.06.2020. u 17:02
get url
text
get url
text

- Možemo reći da će ovim savezom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dijaspori konačno imati autentične, karakterne i suvisle predstavnike koji će u Hrvatskom saboru zastupati interese hrvatskog naroda u BiH i dijaspori - poručio je politički sekretar Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u stranačkoj centrali.

Dodao je da će se boriti za jednakopravnost i upozoravati na korupciju, klijentelizam i nepotizam koji je, kako je rekao, "svima vidljiv kod hrvatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini".

S obzirom na to da dijaspora u nekim državama, zbog koronakrize, neće moći glasati na parlamentarnim izborima 5. jula, kandidat na listi Mosta Nino Raspudić ustvrdio je da "reakcije premijera Andreja Plenkovića pokazuju nastavak HDZ-ove politike prezira prema Hrvatima izvan Hrvatske".

- Promatraju ih kao intelektualno potkapacitirano biračko tijelo koje će im osigurati tri mandata bez obzira na to šta oni čine - ustvrdio je i dodao "da dijasporu i njihove investicije u Hrvatskoj niko ne želi jer to remeti neke ustaljene šeme".

Ustvrdio je također da se Bosna i Hercegovina sve više pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju.

- To nećemo i ne želimo dopustiti - poručio je dodavši da je Hrvatska dužna miješati se u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine onda kada su dejtonska načela narušena, a to je nametnutim promjenama izbornog zakona.

Raspudić je rekao da su pri biranju partnera u dijaspori tražili "čiste, čvrste i mlade ljude", beskompromisne borce za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, a ne, kako je rekao, "pseudohrvatsku opoziciju Draganu Ćoviću" koja je "spremna za siću prodati se sarajevskoj politici i biti njihove marionete". "

- Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske konačno imaju alternativu. Pozivam ih da - uprkos svemu što je učinjeno da izlaznost bude što manja, uprkos tome što u nizu zemalja neće biti moguće glasati i što se ne omogućuje dopisno glasanje - da izađu i iskoriste svoje pravo i ne daju da ih se spriječi - poručio je Raspudić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.