Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 2020. proglasio godinom Patare, tokom intenziviranih iskopavanja u dijelu grada gdje se nalazi teatar pronađen je natpis, koji je potom podvrgnut detaljnoj analizi.

Epigrafisti su utvrdili da je pronađeni natpis dala da se napravi jedna od vodećih i najbogatijih žena antičkog grada Vilia Prokla, a u čast njenog sina rimskog senatora i guvernera Kipra i pokrajine Pontus Tiberija Klaudija Flavijskog Ticiusa Celera. Saznaje se također da će natpis, koji donosi mnoge detalje o samom Celeru, o kojem do sada nije bilo mnogo podataka, biti izložen u muzeju Demre.

Vođa arheološkog iskopavanja u antičkom gradu Patara Havva Iskan Isik kazala je novinaru AA kako je natpis pronađen u 27 komada, da je pretrpio veliki broj požara te da je uspješno restauriran.

Isik navodi kako je riječ o vrlo vrijednom natpisu posvećenom isto tako vrlo značajnom građaninu grada Patara.

- Celer, koji je pošašćen ovim natpisom, pripada jednoj od najznačajnih i najuticajnih porodica ovog grada. Iz ovog natpisa razumijemo da je Celer bio rimski senator. To je veoma značajno. Osim toga, imamo podatak i da je bio guverner Kipra i pokrajine Pontus - navodi Isik.

Ističe kako natpis otkriva i brojne druge njegove dužnosti koje je obnašao, odnosno kako su njegova majka i svi građani ovog grada bili ponosni na njegov uspjeh, zbog čega su mu uz sami teatar posvetili kip i natpis.

- Procjenjujemo da je natpis napravljen 147. godine n.e. - poručila je Isik, dodajući kako se prije ovog natpisa znalo samo o Celerovoj majci i njegovom oci, koji je nosio isto ime. Sada, kako dodaje, posjeduju i detaljne informacije o samom Celeru.