open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Već je poznato: Ako se Zmajevi plasiraju na EURO, mogu biti smješteni u ovu grupu
Mnoge stvari su jasne, iako je žrijeb grupa Evropskog prvenstva zakazan za 30. novembar u Bukureštu
19.11.2019. u 12:58
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela kroz kvalifikacije izboriti historijski plasman na Evropsko prvenstvo.

Zmajevi će imati "popravni" u martu iduće godine, kada su na programu mečevi play-offa Lige nacija. Poznato je da će prvi susret bh. tim igrati na domaćem terenu i to vjerovatno protiv Sjeverne Irske (26. mart 2020.), a domaćin "finala" će biti odlučen žrijebanjem.  Finale je 30. marta 2020. godine. Sve će biti jasnije nakon petka, kada je zakazano izvlačenje u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

Mnoge stvari su jasne, iako je žrijeb grupa Evropskog prvenstva zakazan za 30. novembar u Bukureštu. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri jakosne grupe s po šest reprezentacija prema rezultatima u kvalifikacijama, a ne po UEFA-inom koeficijentu. Najbolji pobjednici grupa bit će u prvoj, preostali pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije u drugoj, ostale drugoplasirane u trećoj, a u četvrtoj jakosnoj grupi bit će dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije i četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija.

Tako bi Zmajevi, ukoliko slave na Final Fouru Lige nacija, bili smješteni u grupi E, a utakmice će se igrati u  Bilbau i Dublinu.

Španija je kao jedan od domaćina siguran sudionik grupe E, a u istoj grupi mogli bi se naći Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka.

Dakle, bh. selekcija bi u slučaju plasmana na EURO mogla biti smještena u grupu sa Španijom, Francuskom i Portugalom. Ali prvo je potrebno konačno "preskočiti" baraž.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.