Već krajem maja vrućine: Stiže nam jedno od najtoplijih ljeta u historiji!

Objavljeno: 16.05.17 u 16:17

Ljeto će biti natprosječno toplo i vjerovatno s manjkom padavina u odnosu na prosjek, tvrde meteorolozi. Uz nepodnošljivo vruće dane, borit ćemo se i s "fenomenom tropskih noći".

Sarajlije će zbog redukcije vode tražiti što više hladovine
Sarajlije će zbog redukcije vode tražiti što više hladovine

Ovogodišnje proljeće je prevrtljivo što se vremenskih uvjeta tiče. Kao i svake godine, zainteresirani smo kakvo nas ljeto očekuje. Evo što kažu meteorolozi:

Najnovije dugoročne prognoze pokazuju prilično veliku vjerovatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od juna do augusta, a i za svaki od tih mjeseci u cijeloj regiji. Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih talasa. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu padavina može se "sramežljivije" prognozirati manjak padavina u odnosu na klimatološki prosjek.

Južnu Evropu, prema tim predviđanjima, zahvatit će jedno od najtoplijih ljeta u historiji, a već krajem maja stižu vrućine.

Tokom jula i augusta očekuje se nekoliko toplinskih talasa koji bi mogli potrajati duže od sedam dana. Pritom bi mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu uz nepodnošljive vrućine - iznad 32 Celzijeva stepena, a broj takvih vrućih dana je u porastu. Osim vrućih dana, bit će teške i "tropske noći".

U prijevodu, temperatura se ne spušta ispod 24 Celzijeva stepena, a posljednjih ljeta se i taj fenomen bitno povećava, osobito na jadranskoj obali.

- Naprimjer, u Splitu je 2012. godine takvih tropskih noći bilo čak 55, što je gotovo dvije trećine ljeta. Pretprošlog ljeta bilo ih je 48, lani 26, a ovog ljeta opet bismo mogli imati barem 50-ak takvih tropskih noći - najavljuje Dunja Mazzocco-Drvar sa TV RTL.