navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prestižni festival

Večeras počinje 72. filmska smotra u Cannesu

Ove godine žirijem će predsjedavati višestruko nagrađivani meksički reditelj Alejandro González Iñárritu, koji je dobio tri Oscara za filmski hit "Birdman" i Zlatni globus za film "Revenant" s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi

Objavljeno: 14.05.2019. u 08:27
get url
text

Jedan od najprestižnijih filmskih festivala, onaj u Cannesu, večeras 72. put otvara vrata.

Ove godine žirijem će predsjedavati višestruko nagrađivani meksički reditelj Alejandro González Iñárritu, koji je dobio tri Oscara za filmski hit "Birdman" i Zlatni globus za film "Revenant" s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi.

U toku su posljednje pripreme za večerašnji spektakl, kojeg će službeno otvoriti i zatvoriti francuski glumac Édouard Baer koji se u ovoj ulozi već odlično snašao 2008, 2009. te prošle godine.

- Filmski festival u Cannesu važan mi je od početka karijere. Ponizan sam i oduševljen što sam ove godine dobio čast predsjedavati žirijem. Predstavlja nam istinski užitak svjedočiti izvrsnom radu kolega iz filmske industrije i tu ćemo odgovornost preuzeti sa strašću - rekao je Iñárritu.

Osim njega, u žiriju će biti i glumica Elle Fanning koju pamtimo u filmu "Maleficent," kao i Kelly Reichardt, Alice Rohrwacher, Enki Bilal, Robin Campillo, Yorgos Lanthimos i Paweł Pawlikowski.

Festival će otvoriti horor film "The Dead Don't Die" reditelja Jima Jarmusha, koji je okupio neke od poznatih zvijezda, poput Billa Murrayja, Tildu Swinton, Selenu Gomez, Iggyja Popa, Adama Drivera, Chloë Sevigny i Dannyja Glovera.

Radnja filma vrti se oko poznate teme - zombi apokalipse u mirnom gradiću Centervilleu, ali ispričane na drugačiji način.

"Dolor y gloria" Pedra Almodovara, "Il Traditore" Marca Bellocchia i "The Wild Goose Lake", reditelja Diaoa Yinana, neki su od filmova u konkurenciji od ukupno 21. koji će biti prikazani u narednih 11 dana.