open-navfaktor-logo
search
Deseti saziv
Većinu u Narodnoj skupštini RS-a činit će između 50 i 60 zastupnika
Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana 19. novembra sa početkom u 14 sati. Ovo je deseti saziv entitetskog parlamenta. Prvom sjednicom predsjedavat će najstariji zastupnik i tri najmlađa iz stranaka koje su dobile najviše glasova
14.11.2018. u 13:19
get url
text
Nedeljko Čubrilović za gvornicom u Skupštini RS-a

Tako će, prvom sjednicom NSRS-a predsjedavati Dane Malešević iz DNS-a, dojučerašnji ministar prosvjete i kulture RS-a, koji je smijenjen prije nekoliko dana.

Osim njega, za stolom gdje su mjesta rukovodstva NSRS-a, bit će i najmlađi zastupnici - Denis Šulić (SNSD), Aleksandar Glavaš (DNS) i Davor Šešić (SDS).

- Po poslovniku može biti do četiri potpredsjednika NSRS-a. Jedan će biti iz reda hrvatskog, jedan iz reda bošnjačkog naroda i jedan iz najveće opozicione stranke – kazao je Čubrilović.

On je istakao da će na narednoj sjednici biti samo pokrenuta inicijativa za izbor delegata u Domu naroda PSBiH, a taj posao trebao bi da bude završen do 28. novembra.

Čubrilović, koji je potpredsjednik DNS-a, nije želio komentarisati kako će djelovati DNS, odnosno tri "odbačena" zastupnika iz njihovih redova, a za koje je Milorad Dodik ranije najavio da će ih se DNS morati "odreći". Čubrilović je istakao i da će skupštinska većina imati "između 50 i 60 zastupnika".

- Kako će se ponašati svi zastupnici DNS-a, to trebate pitati one na koje mislite. Vjerujem da će biti sastavni dio kluba stranke kojoj pripadaju. Sve drugo nisu pitanja za mene. To su zastupnici koji su osvojili mandate. DNS će se prema njima ponašati kao članovima DNS-a. Kako će to sve praktično izgledati, pred nama je da vidimo – poručio je Čubrilović.

Rekao je da su "svi za vlast" i da su njegovi odnosi sa liderom DNS-a Markom Pavićem "dobri".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.