open-navfaktor-logo
search
Osvrt na VSTV
Vehabović: Jukić je davno izašla iz okvira, priče o "gluhim sobama" su nagađanja bez utemeljenja
Problem u VSTV-u, pojašnjava, nije u zakonskom rješenju koje definira rad te institucije već u osobama koje taj zakon provode
12.06.2019. u 17:59
get url
text
Faris Vehabović

Uprkos utvrđenom izlasku van okvira nadležnosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Milan Tegeltija, sudeći prema dosadašnjim reakcijama, nema namjeru odstupiti sa te pozicije, a protiv sankcioniranja su i pojedine njegove kolege iz VSTV-a, koje su u okviru disciplinskih komisija odbili tužbe koje je podnio Ured disciplinskog tužioca VSTV-a.

Drugo rješenje za sankcioniranje nosioca pravosudnih funkcija, utemeljeno na domaćim zakonoma, ne postoji jer postojeće zakone, ocjenjuje sudija Suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović, primjenjuju ljudi.

- Očigledno da su ovi ljudi, koji su sada u tom predmetu odlučivali, odlučili da neće ništa poduzeti. Oni su zadovoljni ovim stanjem i očigledno je da drugog puta nema nego da se nastavi agonija koja već dugo traje – kazao je Vehabović za Faktor.

Problem u VSTV-u, pojašnjava, nije u zakonskom rješenju koje definira rad te institucije već u osobama koje taj zakon provode.

- Vi možete usvojiti bilo kakav zakon. On može biti gotovo pa savršen, ali opet taj zakon primjenjuju ljudi. Poznato je kad su sudije Vrhovnog suda SAD-a još u 19. stoljeću u jednoj presudi rekli da su svi isti pred Ustavom, ali Ustav je ono što oni kažu. Takva je situacija, očigledno, i sada sa VSTV-om. Postoji zakon koji nije savršen, ali je sasvim dobar. Međutim, očigledno ne postoji volja da se postupa po tom zakonu – izjavio je Vehabović.

Reakcije međunarodne zajednice na aferu u kojoj je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, pa i na odluku disciplinske komisije da odbaci tužbu Ureda disciplinskog tužioca, Vehabović, za razliku od pojedinih članova VSTV-a, ne vidi kao spornu.

- Ne vidim da su se oni nešto posebno aktivno uključili u rješavanje ovog problema, odnosno u čitavu ovu aferu, izjavom koju su dali, a to je da niko nije iznad zakona. To nije morao da kaže niko iz međunarodne zajednice i ne znam zašto bi se takva izjava shvatila kao bilo kakvo vršenje pritiska na VSTV – ocijenio je sudija Suda za ljudska prava.

Na isti način tumači i reakcije istih tih članova VSTV-a, koji su problematizirali sastanak u Ambasadi SAD-a na temu izmjena Zakona o VSTV-u, a kojem su prisustvovali sudija Suda BiH Branko Perić, sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović i glavni tužioc Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić.

- Očigledno se radi o jednoj nakaradnoj tezi. Dakle, možemo se sretati kao nosioci pravosudnih funkcija sa strankama po kafanama, ali je zabranjeno da sudije i tužioci budu viđeni u nekim ambasadama. Mislim da je puno gore da se viđate sa strankama po kafanama nego da se sastanete sa nosiocima diplomatskih funkcija u ambasadama. U tome nema ništa loše niti je to nešto što se može na bilo koji način shvatiti kao pokušaj utjecaja bilo koje strane ambasade na rad pravosuđa. Sasvim je uobičajeno da se u okviru ambasada održavaju razni konsultativni i informativni sastanci, gdje se predstavnici međunarodne zajednice informiraju o trenutnim dešavanjima i ne vidim u tome apsolutno ništa sporno. Te priče oko nekih gluhih soba, mislim da su to čista nagađanja koja apsolutno nemaju nikakvo faktičko utemeljenje – smatra Vehabović.

Postojanje navodnih "gluhih soba" u stranim ambasadama, u kojima međunarodni zvaničnici navodno vrše pritisak na nosioce pravosudnih funkcija, u javnost je plasirala potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić. Ukoliko je smatrala da je time prekršen bilo koji zakon ili pravilnik VSTV-a, Jukić je to pitanje, smatra Vehabović, trebala pokrenuti pred Vijećem.

- Vijeće je nadležno da razmatra te stvari ili konačno da podnese prijavu Uredu disciplinskog tužioca, ako ima dokaze da su radili nešto što ne dolikuje njima kao nosiocima funkcija. Ne vidim da se bilo šta u tom pogledu desilo, već upravo suprotno. Vidimo izjave potpredsjednice VSTV-a koje daje u svojstvu potpredsjednice, a da pri tome nije dobila ovlaštenje VSTV-a da daje takve izjave. Mislim da tu postoji problem – tvrdi Vehabović.

Ovi istupi, dodaje, nisu prvi u kojima je Jukić izašla van okvira utvrđenih Zakonom o VSTV-u, a koji propisuju ponašanje članova te institucije.

- Mislim da je još davno izašla iz tih okvira, kada je opet u svojstvu potpredsjednice Vijeća slala pisma, davala izjave. Za bilo kakvo davanje izjava, posebno u takvim institucijama, mora postojati ovlaštenje te institucije da zastupate upravo takve stavove kakve ona zastupa. Ako nastupate kao pojedinac, onda to treba tako i da se potpiše, a ne kao potpredsjednik VSTV-a, što zahtijeva određenu vrstu legitimiteta koju joj je dao VSTV, a ne da se krijete iza funkcije koju vršite i unaokolo bljujete vatru. To nema nikakvog smisla – zaključuje Vehabović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.